Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > 5. PechaKucha Night za Haiti

5. PechaKucha Night za Haiti

U Muzeju suvremene umjetnosti će se 20. veljače s početkom u 19:30 sati održati PechaKucha Night Zagreb Vol.5 , skupljajući donacije namijenjene organizaciji Architecture for Humanity koja obnavlja Haiti.
Share on facebook
Share on twitter

Zagrebačka PechaKucha Night pridružuje se jedinstvenoj akciji u kojoj će na isti dan s još 70 drugih PechaKucha gradova organizirati prezentacije kreativaca, skupljajući donacije namijenjene organizaciji Architecture for Humanity koja obnavlja Haiti.

Nastupaju: Braco Dimitrijević, Borut Šeparović/Montažstroj, Damir Martinović Mrle/Let3, I-gle, Petar Mišković, Dejan Dragosavac Ruta, Ana Hušman, Tomislav Torjanac, Marko Tadić, Antonija Majača i Ivana Bago, Valerij Jurešić i Caritas.

Program će moderirati Mario Kovač i Kono Kazuko.

Akciju su, kao i samu PechaKucha Night pokrenuli Japanci, a ukoliko to tehničke mogućnosti budu dozvolile, akciju će, dok tijekom 24 sata kruži zemljom, gledatelji moći pratiti putem live streama na PechaKucha web stranicama. I Zagreb će na nekoliko minuta javljanjem u živo pozdraviti publiku u ostalim gradovima. Obvezna donacija je 20 kuna, a poželjno je, naravno, i više. Od hrvatskih gradova osim Zagreba, i Rijeka po prvi puta, ovom prilikom, organizira vlastitu PechaKucha Night.

PechaKucha Night su inspirativne i brze prezentacijama različitih kreativaca, neformalan prostor za predstavljanje i druženje te oživljavanje urbane kulture grada. PechaKucha Night je globalno događanje koje se prema licenci trenutno odvija u 280 gradova širom svijeta, a broj je u stalnome porastu. PechaKucha Night je u Hrvatsku stigla u siječnju 2009. i do sada se održala četiri puta, predstavivši 42 kreativaca i kolektiva. PechaKucha Night osmislili su arhitekti Astrid Klein i Mark Dytham (Klein/Dytham Arhitecture) u Tokiju 2003. godine, a naziv potječe od japanske riječi za ćaskanje. PechaKucha večeri su neprofitnog tipa i funkcioniraju na način da se svaki put okupljenoj publici predstavi desetak kreativnih ljudi, neovisno o području djelovanja. Ideja je da pobliže ispričaju što rade i što ih inspirira. Nakon prezentacije nema pitanja i odgovora, to slijedi na kraju, uz glazbu i druženje. Ključ uspješnosti ovakvih prezentacija su stroga pravila: svatko tko se predstavlja na raspolaganju ima točno 20 svojih vizualnih materijala i 20 sekundi za priču o svakoj od njih, odnosno točno 6 minuta i 40 sekundi slave prije nego što na red stiže sljedeći. Navedena pravila prezentacije čine sažetima, razinu interesa stalno na vrhuncu te pružaju većem broju ljudi priliku da se predstavi u istoj večeri.

Za atmosferu prije i nakon prezentacija zaduženi su itch&funkguru i ce60. Autor plakata je Damir Gamulin Gamba. PechaKucha Night Zagreb Vol.5 omogućili su Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, AVC Zagreb, Croatia Airlines, Ministarstvo kulture RH i Gradski ured za kulturu i šport Grada Zagreba. Medijski sponzor je Radio 101.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI