Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Genderformance / tjedan propitivanja izvedbenosti roda

Genderformance / tjedan propitivanja izvedbenosti roda

U sklopu europskog projekta propitivanja roda i spola u izvedbenim umjetnostima kroz muzejske funduse, Queer Zagreb Sezona u Zagreb dovodi mlade europske performere i koreografe koji se u svojem radu bave tijelom u prostoru.
Share on facebook
Share on twitter

Riječ je o dijelu dvogodišnjega projekta 'Performing Gender' u okviru kojega umjetnici tijekom rezidencija u muzejima suvremene i moderne umjetnosti u Bologni, Maastrichtu, Madridu i Zagrebu provode istraživanja o seksualnosti i rodnim ulogama kroz umjetnine u fundusima tih muzeja, ali i kroz upoznavanje s rodnim i seksualnim politikama pojedinih zemalja.

Projekt je ostvaren u suradnji hrvatske udruge Domino (Queer Zagreb) i organizacija Gender Bender Festival iz Italije, Dutch Dance Festival iz Nizozemske, te španjolskom Paso a 2 Platforma Coreografica Asociacion Cultural.

'Umjetnici u muzeje ulaze promišljajući njihove funduse kroz ideju reprezentativnosti tijela a imaju obavezu nakon boravka u muzeju s kustosima, raznim predavačima i gostima, napraviti javnu prezentaciju', rekao je umjetnički direktor festivala Zvonimir Dobrović.
 
Umjetnici na gostovanju u Zagrebu također će se u Etnografskom muzeju upoznati s muško-ženskim stereotipima u narodnim nošnjama, a imat će i radionicu iz macho dancinga, plesa na šipki itd. Stečena iskustva uklopit će u svoje performanse, kao svoju reakciju na sve što su vidjeli i doživjeli, ali i u odnosu na svoje ranije radove.

Belgijanac Jan Martens, Finkinja Cecilia Moisio i Španjolka Poliana Lima potom će 17. svibnja u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) odabrati jedan dio unutar postava muzeja gdje će repetitivno odrađivati svoje performanse. Na njih će moći naići svi posjetitelji MSU-a u subotu od 17 sati nadalje, a u 19 sati u planu je posebno besplatno vođenje publike.
 
Domaćin im je u Zagrebu vizualni umjetnik i performer Siniša Labrović, koji će izvesti performans u jednom od javnih toaleta unutar muzeja. Performans neće biti otvoren za javnost već sniman kamerom.

'Uz temu tijela, roda i spola u umjetničkom izričaju uvijek se vezivala određena vrsta restrikcije, a umjetnici koji su se time bavili bili su potiskivani na marginu', kazao je Labrović. 'S druge strane, danas postoji potpuna sloboda izbora ali je pozicija nekadašnje komunističke uniformiranosti društva sada zamijenjena predznacima Hrvatstva i katoličanstva, s time da je uloga tijela dodatno dovedena u pitanje u svijetu obilježenom rasapom pažnje i inflacijom prisutnosti razgolićenih tijela u medijima', dodao je.
 
Belgijski koreograf Jan Martens u svojem će performansu zajedno s plesnim umjetnikom Brunom Isakovićem pokušati prikazati interakciju dvaju muških tijela kroz umjetničku estetiku vizualne izvedbenosti. 'Polazeći od prizora statua muških tijela kakve se mogu pronaći u klasičnoj umjetnosti, u polaganom senzualnom zbližavanju dvaju muških tijela pokušat ćemo stvoriti jedan čisto estetski prizor i kroz njega evocirati osjećaj ljepote, pokazati da to nije samo prljava perverzna stvar', objasnio je Martens.
 
Finkinja Cecillia Moisio u svojem će performansu izvesti autobiografsku priču o ženskoj seksualnosti kroz suočavanje s njezinim 'muškim' dijelom, koristeći se pritom raznim teatrološkim elementima, pokretima, govorom ali i razotkrivanjem inače skrivenih dijelova kazališne stvarnosti poput transformacije kroz šminkanje.

U projektu sudjeluje i britanska izvedbena umjetnica i spisateljica Amy Bell, koja će o svemu napisati i objaviti nekoliko članaka.

Program 'Genderformancea' uključuje blok izvedbi i radionica koreografkinja iz Južne Koreje i Filipina, a dio programa je i predstavljanje rada jedne od najvećih ikona hrvatskog performansa Vlaste Delimar, koja u vrijeme trajanja programa u MSU-u prikazuje svoju retrospektivu, a za 'Genderformance' priprema izvedbe, predstavljanje opsežnog kataloga svog rada i dvodnevnu konferenciju o performansu.

'Osim što je napravio programski iskorak postavljanjem izložbe Vlaste Delimar, koja kroz čitavu svoju karijeru propituje normativnosti seksualnosti identiteta, MSU sudjelovanjem u tome projektu pokazuje hrabrost u pozivanju ljudi koji će kritički razgovarati o njegovu postavu', kazao je Dobrović. 

RASPORED DOGAĐANJA @ MSU:

14. svibnja, 20 sati

Geumhyung Jeong (Južna Koreja)

'Oil Pressure Vibrator'

Geumhyung Jeong govori o potrazi za predmetom svoje želje u obliku jedinstvenog predavanja koje postaje meta-performans njezina postojećeg rada. Opisujući aferu koju je imala s bagerom, govori o svojoj prošlosti i pritom značenje pripovjesti postaje dvosmisleno – upoznaje li umjetnica publiku s komadom ili je pak riječ o ispovijesti lika unutar zagonetne i intrigantne priče koja se razvija na pozornici.

Geumhyung Jeong je južnokorejska koreografkinja i performerica. U svojim radovima stalno progovara o odnosu ljudskog tijela i predmeta koji ga okružuju. Koristi se svakodnevnim predmetima, stapajući ih s neobičnim i uznemirujućim životom kroz intenzivne i rizične interakcije s vlastitim tijelom. Geumhyung koristi svoje znanje plesa i koreografije stvarajući jedinstvenu i uzbudljivu predstavu. Lutkarstvo, ples, kao i poznavanje tehničkih aspekata kazališta, tako postaju očaravajućom koreografijom tijela i uma. Geumhyung Jeong studirala je kazalište na Sveučilištu Hoseo u Koreji, ples na Korejskom Nacionalnom sveučilištu za umjetnost, te filmsku animaciju na Korejskoj akademiji filmskih umjetnosti.

16. svibnja, 20 sati

Eisa Jocson (Filipini)

'Macho Dancer'

U svom radu Macho Dancer, Eisa Jocson istražuje i dekonstruira macho dance, jedinstvenu pojavu na Filipinima koju izvode mladići u noćnim klubovima za jednako mušku kao i žensku publiku. Riječ je o ekonomski motiviranom jeziku zavođenja koji instrumentalizira maskulinitet kao tjelesni resurs. U solo predstavi Eise Jocson međutim, žena izvodi macho ples. Utjelovljujući macho plesača, ona izaziva našu percepciju seksualnosti i pitanja roda kao sredstva društvene mobilnosti. Međutim, izvedba nije samo sagledavanje suprotnog roda s ikonografske perspektive, njegovo prisvajanje s prizvukom pretjerivanja, što su mehanizmi koji tako često postaju jedinim sredstvom kad razmišljamo o queer izvedbi u najužem smislu očekivanja. Eisa Jocson se naime poigrava s ironijom situacije stvorenoj u ovoj izvedbi koja istražuje ekonomiju tijela, tijela u pokretu, tijela koje se nudi na pozornici - za neki oblik konzumacije. Macho Dancer prikazan je na festivalima poput ImpulsTanza u Beču, Nooderzona u Groningenu, Tanz im August u Berlinu i Theater Spektakela u Zürichu.

Eisa Jocson je suvremena koreografkinja i plesačica s Filipina. Kao vizualna umjetnica s iskustvom u baletu, pobijedila je u svom prvom natjecanju u plesu na šipki u Manili 2010. godine i počela se baviti plesom na šipki i drugim javnim intervencijama na Manhattanu i različitim gradovima. Na uspješnim rezidencijama u Belgiji Eisa je razvila umjetničku praksu koja preispituje stereotipe i kontekst plesačice na šipki. Od plesa na šipki do macho plesa, Eisa istražuje rad i reprezentaciju tijela u pokretu u uslužnim djelatnostima, te izlaže formiranje spola, politiku zavođenja i društvenu pokretljivost na Filipinima.

17. svibnja, 19 sati

'Performing Gender'

IZVEDBE:

Jan Martens (Nizozemska)

Poliana Lima (Španjolska)

Siniša Labrović (Hrvatska)

Cecilia Moisio (Italija)

Performing Gender je dvogodišnji projekt umjetničkog istraživanja o identitetima u kojemu sudjeluje Domino (Queer Zagreb) iz Hrvatske s još tri organizacije iz Italije (Gender Bender Festival), Nizozemske (Dutch Dance Festival), te Španjolske (Paso a 2 Platforma Coreográfica Asociación Cultural). Unutar projekta, pozvano je šesnaest umjetnika iz partnerskih država koji će tijekom rezidencija u europskim muzejima suvremene i moderne umjetnosti provoditi istraživanje o seksualnosti i rodnim ulogama kroz umjetnine u fundusu partnerskih muzeja. U zagrebačkom dijelu projekta sudjeluju Jan Martens (u suradnji s Brunom Isakovićem), Cecilia Moisio, Siniša Labrović i Poliana Lima, koji će 17. svibnja izvesti izvedbe nastale kao rezultat godine dana sudjelovanja u Performing Genderu.

Svaki dan od 14 sati

performans Vlaste Delimar: 'Poziv na druženje'

Ulaznice za predstave "Oil Pressure Vibrator" i "Macho Dancer" mogu se kupiti na dan izvedbe, pola sata prije početka predstave. Cijena ulaznica je 50 kuna, odnosno 25 kuna za studente uz predočenje iksice.

Rezervacije ulaznica na: produkcija.domino@gmail.com ili na broj telefona 01 3820 019.

Queer Zagreb Sezona se provodi pod platformom This is a Domino project

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI