Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Josipa Lisac, prva učiteljica Vlaste Delimar

Josipa Lisac, prva učiteljica Vlaste Delimar

Josipa Lisac posebna je gošća popratnog programa uz izložbu Vlaste Delimar.
Share on facebook
Share on twitter

Vlasta Delimar ugostit će u sklopu izložbe To sam ja svoju "prvu art učiteljicu" - Josipu Lisac. Zajednički nastup umjetnica zamišljen je kao dijalog učenice i učiteljice, koji će biti popraćen dokumentarnim filmovima i Josipinom a capella izvedbom pjesama koje su obilježile umjetnički put Vlaste Delimar.

Kako kaže Delimar:

Godine 1971. Josipa Lisac imala je 21 godinu i pjevala je pjesme koje su bile potpuno neprihvatljive u sredini u kojoj sam odrasla, u Koprivnici.

Takvo „subverzivno“ pjevanje koje sam manijakalno slušala i pjevala danima, za mene koja sam tada imala 15 godina te se pripremala za odlazak u Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, bile su jedini most preko kojeg sam mogla „slobodno“ proći u svijet umjetnosti. Nitko u toj skoro ruralnoj sredini nije prihvaćao tu odluku a najmanje moji roditelji.

U toj dobi od 15 godina trebao mi je netko kome mogu vjerovati i netko tko će potvrditi ispravnost moje odluke, trebao mi je saveznik. Bila je to Josipa Lisac.

Njezin dubok i taman glas, koji se potpuno razlikovao od svih šlager pjevača i pjevačica onog vremena, njezin prkos i način izvedbe, pojavnost na sceni, te njezina ustrajnost i hrabrost potvrdili su mi ozbiljnost i snagu umjetnosti kao jedne od važnih segmenata ljudske egzistencije koja je trebala biti moja budućnost. Kroz Josipu Lisac najprije sam nesvjesno a kasnije svjesno naučila što je osobnost i kako je i sačuvati. Kroz loše kritike publike prema njoj učila sam kako se postaviti prema ljudima koji ne razumiju drugačije, učila sam što je tolerancija, učila sam prihvaćati drugoga odnosno drugačije. Braneći njezino pjevanje, ja sam branila svoje stavove.

Naš prvi susret dogodio se 10. siječnja 2014. Josipa Lisac imala je šešir na glavi. Vrlo simbolično i znakovito. Jer kroz simboliku, šešir je kao posrednička uloga kroz koju se završava inicijacijsko traženje a koje je u mojem slučaju započelo s Josipom Lisac davnih sedamdesetih. Šešir je još i simbol identifikacije koja je za mene kao djevojčicu bila važna tih 70-ih. Danas ćemo pod okriljem šešira podijeliti ono što smo kroz sve ove godine spoznale i naučile.

Multimedijalni performans Moja prva art učiteljica zbit će se u Dvorana Gorgona, zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti u četvrtak, 29. svibnja 2014. u 20 sati

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI