Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Modni performans ‘Šiva’ @ MSU

Modni performans ‘Šiva’ @ MSU

U sklopu izložbe Vlaste Delimar u MSU, u utorak, 17. lipnja, od 11 do 21 sat, održava se performans Ivane Popović i Dinka Domaćinovića pod nazivom 'Šiva'.
Share on facebook
Share on twitter

Performans se sastoji od više dijelova. Tijekom dana Dinko Josip Domaćinović oslikava 20-metarsko platno koristeći, između ostalog i tijela modela kao sredstvo oslikavanja. Ivana Popović od novonastalog platna kroji i šiva vlastite kreacije, koje potom modeli, šminkom transformirani u dvojnice Vlaste Delimar, prezentiraju na modnoj reviji. Modna revija održat će se nakon cjelodnevnog performansa u 20 sati unutar izložbenog prostora.

Umjetničko događanje za temu ima čin konstrukcije i dekonstrukcije. Polazište se nalazi u bespredmetnoj bjelini tkanine i tijela učesnika. Potom se bojom konstruiraju simboli na navedenim tijelima, da bi se ubrzo nakon toga dekonstruirali, tj. „desimbolizirali“ pokretima tijela po bijeloj platnenoj podlozi. Sve završava ponovnom rekonstrukcijom platna (krojenjem, šivanjem, simboliziranjem novih oblika), odnosno predstavljanjem „novoga“ ruha javnosti putem modnog performansa.

Ivana Popović (Zagreb, 1968.) po obrazovanju je kiparica, a djeluje kao multimedijska umjetnica koja je izgradila poseban i jedinstven status objedinjujući djelovanje na nekoliko područja i u nizu umjetničkih disciplina. Za sebe će jednostavno reći da se bavi teatralizacijom vizualne kulture. Kiparenje, kazalište, slikarstvo, moda, performansi – sve su to područja u kojima Ivana suvereno djeluje već više od dvadeset godina. Radila je kazališne performanse još u ranoj fazi Eurokaza, kostime u predstavama Montažstroja, Dragana Živadinova, Marka Peljhana, osnovala Virus Teatar Michelangelo koji radi modne performanse, a jedan od prvih „Ja: Ja sam žrtva mode! / Madonna: Ja sam trudna!“ izveden je u Muzeju suvremene umjetnosti na Gornjem gradu 1993. Od sredine devedesetih radi u biranim kazališnim projektima, ali se sve češće pojavljuje na modnim pistama s posve neobičnim i provokativnim, društveno i fenomenološki osviještenim modnim revijama koje dovode u pitanje ne samo suvremenu modu nego ponajprije modnu industriju i proliferirane industrije zabave i masovnih medija.

Dinko Josip Domaćinović rođen 12.06.1969. u Offenbach-u, Njemačka. Akademiju Likovnih Umjetnosti - smjer slikarstvo završava 1997. godine u Zagrebu u klasi profesora Đure Sedera. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Izlaže od 1992. godine na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Uz slikarstvo bavi se i ilustracijom, dizajnom, multimedijalnom umjetnošću, performansima, video art-om i umjetničkim događanjima. Organizira i vodi likovno-kreativne radionice za djecu i odrasle u Zagrebu i diljem Hrvatske.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI