Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Impresionirani Irons i Allen

Impresionirani Irons i Allen

Na pozornice Broadwaya nakon dugog se izbivanja vraćaju Jeremy Irons i Joan Allen.
Share on facebook
Share on twitter

Britanskog glumca Jeremyja Ironsa publika uglavnom pamti po filmskim ulogama, no nije rijetkost da ga susretnete i na kazališnim daskama Londona. Tako je nedavno u National Theatreu odigrao ulogu nekadašnjeg britanskog premijera Harolda Macmillana u najnovijoj drami Howarda Brentona 'Never So Good', a prije toga igrao je na West Endu u predstavi 'Embers'.

Malobrojni znaju da je Irons i vrstan pjevač, koji međutim nije imao puno prilika okušati se u mjuziklu, s iznimkom 'Kralja Arthura' u Hollywood Bowlu, i 'A Little Night Music' za New York City Opera, a sam tvrdi da su mu upravo mjuzikli skrivena strast. Najpoznatiji u tom žanru je po snimci 'My Fair Lady' s Londonskim simfonijskim orkestrom te slavnom pjevačicom Kiri Te Kanawa, koja je bila toliko uspješna da su izvođače zamolili da isto otpjevaju na božićnom dobrotvornom koncertu. S obzirom da se šuška o mogućem remakeu filmske verzije 'My Fair Lady', poslušajte pa prosudite kako bi se Irons snašao kao Professor Higgins.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=RM9ltpgp1L0&feature=related]
Irons i Kiri Te Kanawa

Joan Allen pak, također je hollywoodska zvijezda, s jednako čvrstim kazališnim korijenima, samo s druge strane Velike bare. Allen je karijeru započela s poznatom trupom iz Chicaga zvanom Steppenwolf Theatre, koje se danas smatra jednim od najjačih američkih kazališta kad se radi o promicanju i poticanju modernog američkog dramskog pisma. Biti član Steppenwolf ansambla velika je čast, jer se u njihove redove primaju samo odabrani umjetnici, glumci, pisci i redatelji, koji ostaju i računaju se kao dio Steppenwolfa i kad godinama ne rade ništa za to kazalište. Allen je jedna od osnivačica trupe, a u zadnje smo je vrijeme češće mogli gledati na velikom ekranu nego na daskama.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=CY4TrjLMh0w]
Joan Allen u 'Ledenoj oluji' Anga Leeja

I što ova dva dobitnika Tonyja, koja Broadway nisu pohodila već nekih dvadesetak godina (Irons od 1984., a Allen od 1989.) imaju zajedničko? Odgovor je – predstavu koja se zove 'Impressionism' i koja će, naravno, baš na Broadwayu imati premijeru tijekom 2009. 'Impressionism' je napisao Michael Jacobs, režije će se prihvatiti prošlogodišnji dobtinik Tonyja za Stoppardovu 'Coast of Utopia' Jack O'Brien, a radi se o ljubavnoj priči između fotoreportera koji je proputovao svijet i vlasnici njujorške galerije.

Za svjetsku praizvedbu Jacobsova teksta producenti još traže kazalište koje bi moglo ugostiti predstavu, no s obzirom na popularnost dvaju glavnih glumaca, sigurni smo da potraga neće dugo trajati...

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE