Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Victor/Victoria

Victor/Victoria

Treba li reći išta osim 'Julie Andrews live on Broadway?'
Share on facebook
Share on twitter

Pred vama je snimka brodvejskog mjuzikla Victor/Victoria iz 1995., nastalog prema istoimenom filmu iz 1982. godine. I filmski i brodvejski mjuzikl režirao je Blake Edwards, a Julie Andrews je u obje verzije nastupila u naslovnoj ulozi. Uz to - glumila je i u nekoliko Edwardsovih filmova - a on joj je bio i drugi suprug.

Andrews je na Broadwayu debitirala s 19 godina, davne 1954. u mjuziklu The Boy Friend, a potom je zaigrala još i u My Fair Lady (za čiju filmsku adaptaciju nije angažirana jer nije bila dovoljno poznata, pa je ulogu dobila Audrey Hepburn koja nije znala - pjevati) , Putting it together i Camelot.

Ulogom u Victor/Victoria vratila se na Broadway 1995., nakon 35 godina pauze i odmah je bila nominirana za nagradu Tony, no istu je odbila uz objašnjenje da ne želi biti jedina nominirana iz cijele produkcije. Za filmsku je verziju Victor/Victoria nominirana za Oscara, kao i za ulogu u mjuziklu Moje pjesme moji snovi, no jedini dobila ga je samo 1965. godine za naslovnu ulogu u Disneyjevom mjuziklu Mary Poppins.

Scenarij za film nastao je prema scenariju njemačkog filma iz 1933., Viktor und Viktoria, a adaptirao ga je sam Edwards. Glazbu je skladao veteran filmske glazbe Henry Mancini koji je s Edwardsom surađivao na nekoliko filmova, između ostalog i na šest nastavaka franšize Pink Panther s Peterom Sellersom, te kultom naslovu Doručak kod Tiffanyja. Za brodvejsku verziju neke je glazbene brojeve nadopisao Frank Wildhorn. Koreografije se prihvatio Rob Marshall, redatelj i koreograf Oscarima ovjenčanog mjuzikla Chicago s Catherine Zeta-Jones, Renee Zellweger i Richardom Gereom u glavnim ulogama.

Victor/Victoria je na Broadwayu doživio 734 izvedbe, a tek manjem dijelu njih Andrews 1997. je nakratko zamjenila Liza Minelli, a potom i Raquel Welch. Andrews je, naime, zbog problema s glasom završila na operaciji kojom su joj odstranjeni čvorići s glasnica, i nakon nje više nije mogla pjevati. No, nedavno je objavila da će se i to promijeniti , zahvaljujući revolucionarnoj novoj terapiji.

Radnja Victora/Victorije smještena je u Pariz. Victoria je siromašna sopranistica koja slučajno upozna gay glazbenika Toddyja s kojim se odmah sprijatelji i privremeno useli k njemu. Nakon što Toddyjev bivši ljubavnik navrati i pomisli da je Victoria muško, Toddyju na pamet padne da se Victoria doista preruši u muško i do daljnjega u javnosti glumi muškarca koji nastupa kao žena. Victoria pod imenom Victor vrlo brzo postane omiljena u pariškom visokom društvu. Koplikacije nastanu kad se za nju zainetresira King Marchand koji je inače straight pa ga čudi što ga je Victor privukao. Victoria prema njemu nije ravnodušna pa on ubrzo otkrije da je Victor zapravo Victoria. Njih dvoje započinju vezu no imaju poteškoća sa skrivanjem Victorijinog spola. Nastane opća zbrka oko toga tko je gay a tko nije, no sve se, naravno, sretno završi.

Uz Julie Andrews glume Tony Roberts, Michael Nouri, Rachel York, Richard B. Schull i Rob Ashford.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI