Orfej

Prema nekim izvorima, prije ove opere, opere nije bilo... očito je da snimka nije s praizvedbe, nego je nekih četiri stoljeća mlađa, no vjerno slijedi izvornu glazbu i libreto.
Share on facebook
Share on twitter

'Orfej' je opera Claudia Monteverdija, poznatog talijanskog skladatelja. To je ujedno i prva opera koju je skladao, a navodno i prva cjelovita opera koju je itko ikad napravio. Opera je premijerno izvedena 1607. godine. Libreto je napisao Alessandro Striggio.

Priča o mitskom junaku Orfeju vjerojatno je svima poznata... Orfej je bio zaljubljen u Euridiku koja je umrla od ugriza zmije i završila u podzemlju. Orfej je slijedio svoju dragu tamo gdje nijedan živi čovjek nije nogom kročio (osim Tezeja, Herakla i još nekih) i uspio namoliti Hada da mu vrati Euridiku, tako što je prvo svojom glazbom ganuo Hadovu ženu Perzefonu, a ona je onda smekšala muža. Had je pristao pod uvjetom da se Orfej cijelim putem natrag ni jedamput ne osvrne. Što mu, naravno, nije uspjelo pa su ljubavnici ostali razdvojeni...

Orfej je još iz vremena antičkih mitova čest motiv u raznim vrstama umjetnosti. Ima ga u književnosti, glazbi, likovnoj umjetnosti, kazalištu... Na temu Orfeja i Euridike skladano je oko sedamdeset (!) opera. Među poznatim skladateljima koji su na temu nesretnih ljubavnika skladali operu su i Offenbach i Gluck. Igor Stravinsky je skladao balet, Kokoshka je napisao dramu, Tennessee Williams i Jean Anouilh također. Rilke je o Orfeju pisao sonete, Cocteau i Lumet su snimili film, a Nick Cave je napisao pjesmu.

Monteverdijeva opera (uz Striggiov libreto) prilično vjerno slijedi grčki mit. Možda samo valja napomenuti da na kraju dolazi Apolon i odvodi Orfeja u nebo. U mitu Orfej još nekoliko godina očajan luta po zemlji, a onda ga rastrgaju bijesne Tračanke.

Mi vam donosimo snimku izvedbe Opera House iz Zuricha, iz 1978. godine. Dirigent je Nikolaus Harnoncourt, režiju potpisuje Jean – Pierre Ponnelle, a u glavnim su ulogama Philippe Huttenlocher i Dietlinde Turban.

Sami zaključite zašto su Orfej i Euridika tolike godine nepresušno vrelo inspiracije.

1/12

2/12

3/12

4/12

5/12

6/12

7/12

8/12

9/12

10/12

11/12

12/12

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI