Naslovnica > VIJESTI > INFO > Dvadeset godina Male scene

Dvadeset godina Male scene

Svečana proslava dvadesete godišnjice otvaranja kazališta Mala scena na zagrebačkom Medveščaku održat će se u utorak 8. prosinca 2009. u 19 sati.
Share on facebook
Share on twitter

Prije dvadeset godina, glumci Vitomira Lončar i Ivica Šimić krenuli su u izgradnju vlastitoga kazališta koje je svečano otvoreno na blagdan sv. Nikole 1989. godine. Mala scena je do danas izvela 80-ak premijera za djecu, mlade i odrasle, te surađivala s mnogobrojnim poznatim umjetnicima, poput Nade Subotić, Vlade Habuneka, Zvjezdane Ladike, Ivice Zadra, Dražena Čučeka, Nataše Janjić i mnogih drugih...

U programu svečane proslave rođendana kazališta bit će predstavljena monografija koju je napisala novinarka Katarina Kolega. Bogato opremljena monografija sadrži gotovo 400 stranica, mnoštvo fotografija i priča iz kazališnog života, a moći će se nabaviti u dućanu Male scene. Isti dan bit će otvorena izložba radova dugogodišnje suradnice kazališta, scenografkinje Dinke Jeričević.

Predstave Male scene godišnje pogleda više od 70 000 gledatelja u Zagrebu, širom Hrvatske i u inozemstvu te je brojem publike i izvedbi vodeće hrvatsko kazalište za djecu i mlade. Uz klasične naslove, poput predstava Kraljevna na zrnu graška i Pale sam na svijetu koji se izvode od početaka kazališta, u Maloj sceni mogu se pronaći i sve one teme koje prate odrastanje djece i mladih. Tu se izdvajaju recentni naslovi kao što su Padobranci ili o umjetnosti padanja, predstava koja je Malu scenu unazad tri godine proslavila na međunarodnim pozornicama, zatim Baukač ili o strahu koji na zabavan način progovar o dječjim strahovima te moderna adaptacija Antuntuna u režiji Ivice Šimića, a veliki su uspjeh kod publike imale dramatizacije popularnih romana Silvije Šesto StipaničićBum Tomica, Debela i Vanda. Zadnja premijera kazališta, Krava Ružica, bavi se temom nasilja među djecom te Mala scena zajedno sa SOS-Dječjim selom Hrvatska provodi projekt Bullying-  događa se i meni, kojemu je cilj upoznati publiku s problemom nasilja te utjecati na svijest javnosti o ovom učestalom društvenom problemu. Upravo je koncept društvene odgovornosti kazališta spram zajednice u kojoj djeluje jedna od smjernica razvoja Male scene, a kazalište već priprema novi naslov za mlade AN-------A & ----MI-A mladih autorica Anice Tomić i Jelene Kovačić, koji će se baviti anoreksijom i bulimijom.

Kazalište je od svojih početaka međunarodno aktivno, no svjetska priznanja donijela mu je predstava Padobranci ili o umjetnosti padanja, autorski projekt Ivice Šimića koji je gostovao u prestižnim svjetskim kulturnim centrima, poput Kennedy Centra u Washingtonu i Sydney Opera House, a predstava će u  listopadu 2010. biti izvedena i u londonskom Barbicanu.

Prepoznatljivost Maloj sceni donose i posebni naslovi za najmlađu publiku – Priča o oblaku i Priča o kotaču, jedine specijalizirane predstave za djecu već od 1,5 godine koje se mogu vidjeti u kazalištima za djecu, a u veljači 2010. Ivica Šimić će napraviti i treću predstavu iz ovog ciklusa – Priču o svjetlu.

Mala scena tijekom prosinca nagrađuje svoju publiku: na web stranici postavljena je slavljenička nagradna igra koja traje do Badnjaka, a posjetitelji također mogu preuzeti sadržaje: e-card, wall paper i screen saver za dvadeset godina Male scene.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI