Naslovnica > VIJESTI > INFO > Jesenski prijelazni rok u Splitu

Jesenski prijelazni rok u Splitu

Hoće li doći do smjene na 'izborničkoj klupi' splitskog teatra još se ne zna iako kandidata ne nedostaje. No, zato je 'igrački kadar' dobio tri nova pojačanja.
Share on facebook
Share on twitter

U svojoj uvodnoj riječi za sezonu 2009/2010 Milan Štrljić, intendant splitskog HNK, izjavio je: 'Ni kriza, ni recesija, ni depresija – kako god da nazovemo tu svjetsku i domaću društvenu deklinaciju – ništa od toga ne može biti razlogom malodušnosti i posustajanja. Jer, kriza je šansa, ili, kako reče pjesnik: gdje raste opasnost, raste i spasonosno. Vođeni takvim shvaćanjem uspona i padova, lakše ćemo prebroditi i ovo razdoblje smanjenih izdvajanja za društvene djelatnosti, za kulturu, za kazalište…'

U repertoarnim su se planovima tako našle koprodukcije, Opera i Balet svoj su broj premijernih izvedbi osigurali suradnjom i već uobičajenim prenošenjem sa Splitskog ljeta, a Drama je u svoju premijernu sezonu stavila i dva naslova najavljena za prošlu sezonu, koji međutim u njoj nisu našli put do pozornice.

No, izgleda da se smanjena izdvajanja ne odnose i na radna mjesta, jer su neki dan u ansambl Drame primljena tri nova člana – Andrea Mladinić, Goran Marković i Anastasija Jankovska. Mladi glumci, koje je splitska publika već imala prilike gledati na pozornici (Andreu Mladinić u 'Zločinu i kazni', Gorana Markovića u 'Spli'skom akvarelu', a Anastasiju Jankovsku u ‘Udarcu’ kojim je otvorena PlayDrama), popunit će vidni nedostatak mlađih članova ansambla, koji je odlaskom Dijane Vidušin, ostao na samo jednom glumcu ispod 30 godina – Miji Jurišiću, dok je ostatak, uz pokoju iznimku, već zašao u četrdesete.

Andrea Mladinić i Goran Marković studenti su prve generacije koja je izašla sa splitskog studija glume, dok je njihova kolegica Anastasija Jankovska, također diplomirala u lipnju, ali u Zagrebu. U splitski ansambl primljeni su nakon audicije na koju se prijavilo desetak kandidata iz Splita, Pule, Zadra, Osijeka i Zagreba, a odabrali su ih ravnateljica Drame Dubravka Lampalov, redateljica Nenni Delmestre i glumac Nenad Srdelić.

Istovremeno, Split se priprema za moguću promjenu intendanta jer Milanu Štrljiću uskoro ističe drugi četeverogodišnji mandat na toj poziciji. Rok u kojem se mogu podnijeti prijave na natječaj je završio, a iako se još ne zna točni broj prijava, jer se čekaju one koje stižu poštom, četiri su osobe zatražile natječajnu dokumentaciju, koju su obvezne preuzeti ako se na natječaj prijavljuju. Postoji i mogućnost da netko od njih odluči ne kandidirati se, a osim sadašnjeg intendanta, dokumetaciju su preuzeli Renato Pranić, voditelj Propagande i marketinga, arhivar (i nekadašnji ravnatelj Drame) Zvonko Smajić, i Mirko Kraljev, splitski glumac koji je obnašao i dužnost kulturnog atašea veleposlanstva RH u Makedoniji.

Red je na Kazališnom vijeću – koje nakon otvaranja pristiglih prijava i proučavanja programskih, kadrovskih i financijskih planove za rad kazališta u sljedeće četiri godine, predlaže jednog ili više kandidata splitskom Gradskom vijeću, koje će, uz suglasnost ministra kulture, donijeti konačnu odluku, a o tome ćemo vas, naravno, obavijestiti...

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI