Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Spider-man apdejt

Spider-man apdejt

Hoće li producenti ipak na vrijeme uspjeti pronaći 52 milijuna dolara? Jesu li Bono i The Edge stvarno napisali super-hitoidne songove? I - ne manje važno - može li mladić na ovoj fotografiji u svoju mrežu zaplesti američke tinejdžerice?
Share on facebook
Share on twitter

Mjuzikl Spider-man kuha se već 6 godina, a mi smo vam o njemu već pisali u nekoliko navrata (ovdje, ovdje i ovdje). No,  sa svakim novim pojavljivanjem raspjevanog čovjeka-pauka u medijima, povećavala se i količina problema koji prate tu mega-produkciju. Iznimka nije ni ovaj tekst.

Proteklog je vikenda, naime, u New Yorku održan 'summit na vrhu' na kojem je presložena produkcijska ekipa, a na njezino je čelo postavljen čovjek koji nikad dosad nije samostalno producirao mjuzikl na Broadwayu, iako je bio jedan od koproducenta Spamalota. Ime mu je Michael Cohl i zapravo je glazbeni promotor čija je karijera usko vezana za Rolling Stonese i U2.

Iza ove neobične odluke kriju se, naravno, financijski problemi. Naime, Spider-man: Turn Off The Dark prvobitno je trebao imati budžet od 31.3 milijuna dolara (!), i službeno najveći u povijesti Broadwaya, da bi isti poslijednjih mjeseci narastao na nevjerojatnih 52 milijuna, od čega ekipi trenutno fali - 26!. Naime, sama predstava stajat će $42 milijuna, potpuna prilagodba kazališta u kojem će igrati stajat će $6 milijuna, a renovacija zgrade još $4 milijuna.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=U5StWuP0rHY]
Julie Taymor o naslovu mjuzila

Brojke su ogromne, i kako sad stvari stoje Spider-manu će trebati 4 godine potpuno rasprodanog gledališta da bi produkcija bila - na nuli. Nevjerojatno ambiciozna produkcija samo za pokretanje scenske mašinerije pomoću koje će Peter Parker letjeti po zraku treba 40-tak vrhunski uvježbanih scenskih radnika. I to je tek početak. Libreto navodno počinje ovako: kad se zastor podigne, publika vidi New York City "u požaru i ruševinama"  dok se  "ruši dio Brooklyn Bridgea s kojeg bespomoćno visi Mary Jane." Uskoro na scenu 2dolijeće zločinka Arachne koja plete svoju smrtonosnu zamku, dok se Spider-Man točno iznad gledališta bori sa svom silom zločinaca..."

Zvuči više kao neka od u poslijednje vrijeme modernih 3D produkcija, nego kao mjuzikl, zar ne?

No, osim što za realizaciju ovako ambiciozno zamišljene predstave moraju naći svu silu novaca, producenti imaju i problem s - vremenom. Ako predstava ne bude premijerno izvedena do travnja iduće godine, neće moći biti nominirana za nagradu Tony što će joj odmah umanjiti šanse za uspjeh na blagjnama, a kao da to nije dovoljno otprilike u isto vrijeme kad i rok za Tonya isteći će i autorska prava koja su producenti otkupili od Marvela!

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=XHHmcq0s4zs]
Bono & The Edge o skladanju za mjuzikl

Stoga su se pritisnuti sa svih strana, redateljica Julie Taymor, te skladatelji Bono i The Edge, odlučili javnosti otkriti kome su povjerili ulogu Petera Parkera, a sve u nadi da će ista biti dobro dočekana i da će im pomoći da pronađu dodatne financijere.

Već je otprije poznato da će Mary Jane igrati Evan Rachel Wood, a Normana Osborna/Green Goblina - Alan Cumming. Sam Spider-manneće biti, kako se nagađalo, Jim Sturgess, već široj javnosti slabo poznati mlađahni glumac i frontman banda Carney,  Reeve Carney, koji je o prekretnici u vlastitoj karijeri fanove odlučio izvjestiti putem YouTubea.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=BHmzYk0XF2c]

reeveCarney se ne može pohvaliti opsežnim glumačkim iskustvom, a najveća mu je uloga dosad ona Ferdinanda u filmu Oluja prema istoimenoj drami William Shakespeare, a koju je režirala - Julie Taymor.

No, Reevove glazbeničke kvalitete očito su neupitne, jer je već u dobi od 15 godina kao profesionalni blues gitarist svirao u Blues Clubu B.B. Kinga u Universal Cityu.

Kako pak zvuči kad svira, provjeriti možete ovdje:

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=NJkC0s3_MWI]

Prve reakcije američkih medija na ovakav izbor zasad su vrlo oprezne, a hoće li Spider.manu pomoći da konačno zapjeva i zapleše na Broadwayu znat ćemo sukoro.

So, stay tuned!

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE