Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Nove biste u splitskom HNK

Nove biste u splitskom HNK

Splitski je HNK postavljanjem novih bisti u predvorje odlučio odati počast troje velikih glumaca koji su bili članovi njegova ansambla – Zdravki Krstulović, Borisu Dvorniku i Josipu Gendi.
Share on facebook
Share on twitter

Biste poznatih glumaca svečano su otkrivene jučer, a pridružuju se bistama drugih osoba značajnih za splitsku kulturu, koje već stoje u predvorju: Marka Marulića, Gaje Bulata, Josipa Hatzea i Ive Tijardovića.

Izradili su ih priznati domaći kipari: Marija Ujević Galetović (Krstulović, čiju je bistu donirala tvrtka ‘Elanija’), Kažimir Hraste (Genda; donacija ‘Tromonta’) i Kuzma Kovačić (Dvornik; donacija 'Slobodne Dalmacije').

Zdravka Krstulović (1940.-2003.), publici širom Hrvatske možda najpoznatija po ulogama s malih ekrana (u Malom i Velom Mistu), veći je dio svog radnog vijeka provela upravo u splitskom ansamblu, ostvarivši mnoge značajne uloge: Mare u Fotezovoj 'Kati Kapuralici', Charlotte Corday u 'Marat/Sadeu', Ivana Orleanska u 'Svetoj Ivani', Helena u 'Trojankama', Desdemona u 'Othellu', Calamity Jane u istoimenome mjuziklu, Glorija u istoimenoj Marinkovićevoj drami, Gertruda u 'Hamletu', Petrunjela u Držićevu 'Dundu Maroju', Agneza u Begovićevu 'Pustolovu pred vratima', Jokasta u 'Edipu', itd.

Boris Dvornik (1939.-2008.)  glumačku je karijeru započeo filmom ‘Deveti krug’, a uz brojne filmske i televizijske uloge učinile su ga jednim od najpoznatijih glumačkih lica bivše Jugoslavije. No, veći dio svog profesionalnog života proveo je u HNK Split, gdje je nizao uspjehe ulogama po predlošcima Miljenka SmojeRoko i Cicibela i Roko krvolok, koje su mu, baš kao i televizijski uratci donijeli izninmu popularnost, no uspješno je nastupao i u operetama poput Straussova 'Šišmiša', Tijardovićevog 'Splitskog akvarela' i 'Male Floramy', kao i u dramskim ostvarenjima poput Libra Marka Uvodića, zatim uloga u 'Šjora Fili i Šjor Bartulovim snovima' E. de Filippa, 'Ribarskim svađama' C. Goldonija, u 'Drami bez naslova' A. P. Čehova, u Brešanovim dramama 'Nečastivi na gimnaziji u gradiću ‘N’, 'Hamlet u selu Mrduša Donja' i 'Julije Cezar', u 'Dundu Maroju' Marina Držića, u 'Bljesku zlatnog zuba' Mate Matišića, Pirandellovim 'Čovik, zvir i kripost', itd.

Josipa Gendu (1943. – 2006.), iako je završio Pedagošku akademiju, od nastavničkog je više privlačio glumački zanat, koji je isprobao još kao dijete u Titovim mornarima, te je još za vrijeme studija počeo profesionalno raditi u Dječjem kazalištu u Splitu, a nakon niza zapaženih uloga, 1973. prelazi u HNK Split. Od 1973. do 1996. odigrao je preko sto premijernih naslova, i teško je zamisliti predstavu iz tog razdoblja u kojoj nije sudjelovao, a među značajnim ulogama svakako treba spomenuti: Šjora File (Fabjanko), Glorija (don Zane), Žak fatalist i njegov gospodar (Gospodar), Filoktet (Filoktet), Golgota (Ksaver), Kroćenje goropadnosti (Grumio), Mefisto (Hofgen), Don Juan (Sganarelle), Dantova smrt (Robespierre), Opera za tri groša (Meki nož), Šimun Cirenac (Šimun), Tango (Stomil), San ljetne noći (Oberon), Leda (Urban), Natan Mudri (Natan), Ekvinocij (Niko), Tartif (Orgon), itd.

Intendant splitskog HNK najavio je u budućnosti postavljanje još pokoje biste zaslužnih za rad i razvoj splitskog teatra: Ane Roje, Silvija Bombardelija, Ante Marušića i mnogih drugih...

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI