Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Lepage, Saariaho i 28.000 lampica u Metropolitanu

Lepage, Saariaho i 28.000 lampica u Metropolitanu

Po prvi put nakon 113 godina u Metu je premjerno izvedena opera jedne skladateljice. Evo kako izgleda ta suradnja Roberta Lepagea i Kaije Saariaho, za koju je - među inim - upotrijebljeno čak 28.000 lampica! [FOTO+VIDEO]
Share on facebook
Share on twitter

Na samom početku sezone najavili smo vam kako će nakon čak 113 godina, Metropolitan opera konačno praizvesti operu jedne skladateljice. I to ne bilo koje, već proslavljene finske autorice Kaije Saariaho.

Operu L’Amour de Loin režirao je kanadski scenski čarobnjak Robert Lepage, a deset dana nakon premijere moći će je pogledati i publika diljem svijeta u izravnom prijenosu u sklopu Met Live in HD programa, 10. prosinca.

L’Amour de Loin je punokrvni hit, čija je praizvedba na festivalu u Salzburgu 2000. izazvala oduševljenje, a potom je velikim uspjehom izvođena i u Parizu, Londonu, Torontu, Santa Feu...

Mistična je to priča o srednjevjekovnoj ljubavi za koju je poetični libreto na francuskom napisao libanonski romanopisac Amin Maalouf. U središtu je priče Jaufré Rudel, trubadur i princ od Aquitaine. Zasićen životom u aristokratskom obilju, Jaufré platonski idolizira Clémence, prekrasnu groficu iz Tripolija, za koju saznaje od hodočasnika. Premda joj piše brojne poeme, odbija je osobno upoznati kako ne bi pokvario svoju ljubav na daljinu iliti “amour de loin.” Hodočasnik u ulozi svojevrsnog posrednika pjeva prinčeve pjesme lijepoj Clémence, sve dok princ na koncu ne popusti iskušenju i otputuje upoznati svoju ljubav, što na koncu dovede do - tragedije.

Lepage, o čijim smo vizualno ekstravagantnim prethodnim produkcijama u metu detaljno pisali ovdje, i ovaj put nije odstupio od svog stila, pa je za inscenaciju koristio čak 28.000 lampica ne bi li dočarao olujno more.

Predstavu pogledati možete i u Hrvatskoj i to u izravnom prijenosu iz New Yorka, 10. prosinca od 18:55 u zagrebačkom Cineplexxu, te kinima u Dubrovniku, Splitu i Puli. Domaćica prijenosa je Deborah Voigt, dok u glavnim ulogama nastupaju Eric Owens (princ), Susanna Phillips (grofica) i Tamara Mumford (hodočasnik).

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI