Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Zamislite da je ljevica na vlasti i da ‘zaboravi’ branitelje u natječajima za ravnatelje tri ključne kulturne institucije u državi?

Zamislite da je ljevica na vlasti i da ‘zaboravi’ branitelje u natječajima za ravnatelje tri ključne kulturne institucije u državi?

Trenutna tišina struke, medija, ali i političkih aktera prilično je - glasna.
Share on facebook
Share on twitter

Nezaposlene osobe s invaliditetom, civilni i vojni invalidi rata, te branitelji iz Domovinskog rata i članovi njihovih obitelji, neke su od grupa naših sugrađana koje ostvaruju prednost pri zapošljavanju pod jednakim uvjetima. Ili jednostavnije: ako na natječaju imate dvije osobe koje ispunjavaju jednake uvjete, a jedna od njih spada u skupine iz prve rečenice - dužni ste zaposliti baš nju.

Zakoni koji o tome govore taksativno navode kako se njihove odredbe odnose na zapošljavanje temeljem javnog natječaja, oglasa ili  postupke zapošljavanja provedene na drugi način i to u tijelima državne uprave, tijelima sudbene vlasti i drugim državnim tijelima, upravnim tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave; zapošljavanju u javne službe i javne ustanove kojima je osnivač ili jedan od osnivača Republika Hrvatska, općinama, gradovima, županijama, izvanproračunskim i proračunskim fondovima, pravnim osobama u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske, kao i pravnim osobama u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave i pravnim osobama s javnim ovlastima.

Pri tome, odredbe Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji iz 2017. izrijekom navode kako su poslodavci "prilikom raspisivanja javnog natječaja ili oglasa za zapošljavanje, popunjavanja radnog mjesta temeljem internog oglasa ili u postupku zapošljavanja provedenom na drugi način, objavljenog putem internetskih stranica, dužni objaviti poveznicu na internetsku stranicu Ministarstva na kojoj su navedeni dokazi potrebni za ostvarivanje prava prednosti pri zapošljavanju i popunjavanju radnog mjesta."

 

Institucionalni zaborav zakonskih obaveza

No, gotovo pet godina nakon donošenja rečenog zakona, ne jedna ili dvije, već tri ključne kulturne ustanove u Republici Hrvatskoj: HNK u Zagrebu, HRT i HINA pokušale su u protekla dva mjeseca ravnatelje izabrati ignorirajući spomenute posebne odredbe. Prva dva slučaja otkrili smo mi, ovdje i ovdje, a treći današnje izdanje magazina Nacional.

U natječajima za čelne pozicije sve tri ustanove nisu bili navedeni uvjeti koji kandidatima omogućuju ostvarivanje prava prednosti prema posebnim propisima, a među kojima se posebno ističu oni iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, dok se isti ti uvjeti uredno pojavljuju u svim ostalim natječajima rečenih ustanova za nižepozicionirana radna mjesta.

I dok je Kazališno vijeće središnjeg nacionalnog teatara nakon 12 dana priznalo svoju pogrešku te poništilo natječaj i raspisalo novi, Nadzorni odbor HRT i Upravno vijeće HINA-e i dalje se prave da je sve u najboljem redu.


Odnosi li se Zakon o braniteljima na mandatne pozicije?

Član Kazališnog vijeća HNK u Zagrebu i predsjednik NO HRT, Mladen Čutura pokušao je u izjavi za portal Telegram krivnju za neispravne natječaje prebaciti na stručne službe ustanove, a to je u izjavi za današnje izdanje Nacionala napravila i glasnogovornica Ministarstva kulture i medija, Renata Margaretić Urlić.

Čutura je otišao i korak dalje te ustvrdio kako mu je upravo Pravna služba HRT dala objašnjenje kako se ostvarivanje prednosti pod jednakim uvjetima prema Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji ne odnosi na mandatne pozicije.

No, mandatna je i pozicija intendanta HNK U Osijeku, a za koju je jednako protupravan natječaj raspisan 2018. godine što smo problematizirali ovdje, nakon čega je natječaj poništen, a o čemu se vrlo detaljno tada očitovalo i samo Ministarstvo kulture potvrdivši ono što je u svom očitovanju prethodno navelo i Ministarstvo hrvatskih branitelja - odredbe su obvezujuće i za mandatne pozicije.

Da stvar bude bolja, aktualna ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek, prema tvrdnjama njezine službe za odnose s javnošću, još je te 2018. poslala poseban naputak ustanovama u kulturi čiji je osnivač Republika Hrvatska, kojim ih podsjeća na obveze iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, o čemu smo detaljno pisali ovdje.

Uostalom, mandatne su i pozicije ravnatelja škola, pa je ipak četrdesetak natječaja za te pozicije srušeno 2018. godine. No, dok je taj slučaj danima bio udarna nacionalna vijest, o činjenici da se iste zakonske odredbe ne poštuju četiri godine kasnije i to u nacionalnoj izvještajnoj agenciji, javnom medijskom servisu i središnjoj nacionalnoj kazališnoj kući - od sto glasa glasa čuti nije.

Je li tome razlog, kako tvrdi današnje izdanje Nacionala, posvemašnja lijevo-desna trgovina pozicijama, neki javnosti nedokučiv veliki plan ili jednostavno neznanje i nesposobnost, zapravo je - svejedno.

No, nema nikakve sumnje da Ministarstvo kulture i medija nakon što je upozoreno na nepravilnosti u natječajima nije, premda za to ima sve potrebne ovlasti, pokrenulo nadzor nad zakonitošću rada i akata HNK u Zagrebu i HINA-e, dok bi nadzor nad zakonitošću rada Nadzornog odbora HRT mogao pokrenuti tek Sabor, a čiji nadležni Odbor zasjeda u petak.

Dodatno, u slučaju HINA-e (čija je nova ravnateljica izabrana temeljem spornog natječaja u trenutku dok dovršavamo ovaj tekst) resorno Ministarstvo kulture i medija neobjašnjivo zatvara oči nad činjenicom da je od dana odluke za raspisivanje natječaja 4. lipnja do stvarne objave tog natječaja u Narodnim novinama 18. kolovoza prošlo čak 75 dana!

Šutnja je zlato

Šuti već danima i ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Tomo Medved, iako je malo vjerojatno da nije upoznat sa stanjem stvari, a još je manje vjerojatno da to nisu udruge proizašle iz Domovinskog rata. I dok se potonje brzo mobiliziraju kad im nešto u programu HRT nije po volji, pri nepoštivanju njihovih prava u izboru čelne osobe kuće koja taj program emitira, evo danima - šute.

Na Marulićevim danima svojevremeno su glasno i ne manje važno, nasilno, prosvjedovali protiv predstava koje nisu vidjeli, zasad eto - nemaju primjedbi.

Šuti i struka i civilno društvo, šute većinom i mediji, ali i saborski zastupnici.

Doduše, sutra su na rasporedu redovne sjednice Odbora za veterane i Odbora za kulturu. Onaj za medije sastaje se pak u petak.
Možda nas iznenade.

No, nema nikakve sumnje da bi ovakav šlamperaj u natječajima za tri ključne pozicije u hrvatskoj kulturi, u mandatu Vlade lijeve orijentacije izazvao buru prosvjeda i golemu medijsku pažnju.

Kad je, međutim, na vlasti stranka koja je Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji predložila i izglasala, a ne drži ga se, ništa od toga.

Govorimo li onda o pravima, obavezama ili o nečem trećem?

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI