Search
Close this search box.
  • NASLOVNICA
  • >
  • BESPLATNI SADRŽAJ
  • >
  • Sporni natječaji u zagrebačkom HNK i na HRT: evo službenog očitovanja Ministarstva hrvatskih branitelja

Sporni natječaji u zagrebačkom HNK i na HRT: evo službenog očitovanja Ministarstva hrvatskih branitelja

Ako članovi Nadzornog odbora HRT i Kazališnog vijeća HNK u Zagrebu, nisu u stanju ni raspisati natječaje za čelne ljude tih ustanova, kako će onda biti u stanju odabrati pravog kandidata odnosno kandidatkinju, a kamo li nadgledati njihovo poslovanje?

Kako smo ekskluzivno otkrili ovdje, odnosno ovdje, Kazališno vijeće HNK u Zagrebu i Nadzorni odbor HRT nisu bili u stanju raspisati zakonite natječaje za čelna mjesta tih ustanova. 12 dana nakon našeg otkrića Kazališno vijeće zagrebačkog HNK natječaj je poništilo, dok Nadzorni odbor HRT, barem zasad, ne pokazuje takvu namjeru.

Dapače, komentirajući cijeli slučaj danas za portal Telegram, Mladen Čutura predsjednik NO HRT i još uvijek član Kazališnog vijeća HNK u Zagrebu, ustvrdio je kako natječaj nije pripremio NO već pravna služba HRT-a, te dodao kako mu iz pravne službe kažu kako se Zakon o braniteljima odnosi na klasično zapošljavanje, dok je ovdje riječ o mandatnom.

Ni u zadnja dva natječaja nije bio naveden uvjet iz Zakona o braniteljima, pa je Sabor svejedno prihvatio natječaje i odabrao glavnog ravnatelja. Prema tome, ako je tako bilo već dva puta, pretpostavljam da ljudi iz pravne službe znaju što rade”, ustvrdio je Čutura.

Tragikomično je podsjećati da je prošli natječaj za Glavnog ravnatelja HRT raspisan 2016., a da su odredbe Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji o kojima je ovdje riječ uvrštene u zakon 2017. godine, kao i da to predsjednik Nadzornog odbora ne zna.

Znakovito je, međutim, što je tekst natječaja za Glavnog ravnatelja, objavljen 21. srpnja ove godine gotovo identičan onom što ga je prethodni saziv NO raspisao 30. studenog 2016., a taj tekst nije pripremala pravna služba već članovi tadašnjeg NO, što su nam neki od njih i potvrdili. Dva teksta natječaja razlikuju se tek u nekim sitnim jezičnim finesama, ali su u odredbama i uvjetima de facto identični.

Nadalje, u tekstovima svih natječaja za zapošljavanje na HRT već godinama uredno stoje odredbe iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, kao što je to primjerice slučaj s ovim oglasom objavljenim u svibnju, dakle dva mjeseca prije natječaja za Glavnog ravnatelja.

No, najproblematičnija je tvrdnja predsjednika Nadzornog odbora Čuture, kako se odredbe Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji ne odnose na mandatne pozicije. O tome, naime, postoji vrlo jasno i konkretno očitovanje Ministarstva hrvatskih branitelja iz 2018. godine, a koje je nastalo na traženje Ministarstva znanosti i obrazovanja nakon skandala s izborima ravnatelja u osnovnim školama.

U tom očitovanju Ministarstvo hrvatskih branitelja eksplicitno navodi: "...postupke vezane za imenovanje na tzv. mandatne funkcije treba provoditi sukladno posebnim pravnim propisima za određenu ustanovu, a vodeći računa i o navedenim odredbama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji."

Dapače, nakon tog očitovanja Ministarstva hrvatskih branitelja iz 2018. godine, Ministarstvo kulture poslalo je svim ustanovama u kulturi kojima je osnivač Republika Hrvatska (a među njima je sasvim sigurno i HRT) naputak kojim ih podsjeća da su se dužni pridržavati odredbi Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. To nam je te iste 2018. godine u pisanom odgovoru potvrdilo i samo Ministarstvo, nakon što smo problematizirali natječaj za intendanta HNK u Osijeku, a koji je zbog toga i poništen:

"Ministarstvo kulture je svoje natječaje uskladilo sa svim zakonima pa i onim o braniteljima. Kad se u medijima pojavila informacija da neke ustanove (konkretno škole) nisu poštivale zakon, odlučili smo ustanove u kulturi čiji je osnivač Republika Hrvatska podsjetiti na ovu obvezu i jasno ističemo kako naputak nema nikakve veze sa tekstom  natječaja za intendanta HNK Osijek, budući da su osnivači istoga Grad Osijek i Osječko-baranjska županija koji su kao osnivači bili dužni upozoriti na navedenu zakonsku odredbu o prednost zapošljavanja.", napisali su nam.

Nema, dakle, nikakve sumnje da je natječaj za Glavnog ravnatelja HRT protuzakonit te da ga je nužno poništiti.

No, postavlja se pitanje: ako članovi Nadzornog odbora HRT i Kazališnog vijeća HNK u Zagrebu, nisu u stanju ni raspisati natječaje za čelne ljude tih ustanova, kako će onda biti u stanju odabrati pravog kandidata odnosno kandidatkinju, a kamo li nadgledati njihovo poslovanje?

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE