Naslovnica > VIJESTI > INFO > Preminula primadona Cynthia Hansell-Bakić

Preminula primadona Cynthia Hansell-Bakić

Nakon duge i teške bolesti u Zagrebu je danas u 73. godini preminula istaknuta sopranistica Cynthia Hansell-Bakić.
Share on facebook
Share on twitter

Prvakinja Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu rođena je u Sjedinjenim Državama, a pjevanje je studirala na Konzervatoriju u Bostonu.

Godine 1971. debitirala je u Splitu. Bila je profesorica pjevanja na Umjetničkoj akademiji u Splitu i Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Ostvarila je mnoge izvrsne uloge u operama Puccinija, Verdija i drugih skladatelja, za što je dobila i mnogobrojne nagrade i priznanja.

Nesvakidašnja života priča ovjekovječena u monografiji

Nesvakidašnja života priča i velika umjetnička karijera Cynthie Hansell-Bakić zabilježena je u monografiji naslova Vissi d'arte, vissi d'amore što je prvi stih slavne arije/molitve iz opere Tosca, a bio je to i životni moto primadonne. Monografiju je napisala Marija Barbieri.

Sopranistica Cynthia Hansell Bakić, operna diva, Amerikanka i hrvatska nevjesta u Split je došla živjeti sa samo 22 godine. Odrasla je u Virginiji u SAD-u, a pjevanjem se bavila još kao dijete, pa je već kao 11-godišnjakinja imala zavidnu zbirku nagrada.

Debitantski nastup imali je na Peristilu, 1971. godine, kao Leonora u Trubaduru, a tada je upoznala i svog supruga.

2013. velikim je koncertom u splitskom HNK-a proslavila 40 godina karijere.

Tijekom svoje bogate karijere tumačila je više od 60 glavnih uloga.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI