Naslovnica > VIJESTI > INFO > Predstavljeno 67. Splitsko ljeto

Predstavljeno 67. Splitsko ljeto

Jučer je konferencijom za medije u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split predstavljeno je 67. Splitsko ljeto.
Share on facebook
Share on twitter

Po šezdeset i sedmi put kazališna umjetnost u Splitu napustit će ljeti prostor kazališne zgrade i, baš onako kad je nastala na Mediteranu prije dva i pol tisućljeća, izaći pod zvjezdano nebo. Pod sloganom 'nema lita do Splita' u tradicionalnom terminu od 14. srpnja do 14. kolovoza naš još uvijek jedini operni festival će, osim opernih naslova publici, Splićanima i gostima grada, ponuditi najbolje dramske, plesne i glazbene predstave iz zemlje i inozemstva, ali i izložbe i predstavljanja knjiga, a gradski prostori, parkovi i spomenici kulture razigrat će se u društvu scenske umjetnosti. 

Na festivalu će premijerno biti prikazano remek-djelo opernog verizma opera Pietra Mascagnija Cavalleria rusticana, drama Glorija Ranka Marinkovića klasik hrvatskog dramskog pisma 20. stoljeća, nove produkcije baletnihpredstava Venatus/Migrations te Mozart à 2 & Don Juan te Misa Mediterana Tonča Huljića, prva pop-misa na svijetu.  

Splitsko ljeto održat će se i ove godine u produkciji HNK Split a pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Festival će započeti i prije službenog otvorenja, svojevrsnom uvertirom u kojoj će, u produkciji Gradskog kazališta lutaka Split i splitske Umjetničke akademije, biti izvedena dramska predstava Judita, u godini u kojoj obilježavamo 500. obljetnicu tiskanja prvog književnog djela na hrvatskom jeziku, Marulićeve Judite 

Ovogodišnji program nudi 39 naslova u 47 izvedbi opernih, dramskih, baletnih predstava, koncerata, izložbi, poetskih večeri i promocija knjiga. U glazbenom programu premijerno će, nakon svečanog otvorenja 14. srpnja na Peristilu, operni ansambl HNK Split izvesti jednočinku Pietra Macagnija Cavalleria rusticana remek-djelo opernog verizma. Izvedbom će ravnati maestro Ivo Lipanović, predstavu režira Jelena Bosančić, a uz Orkestar i Zbor HNK Split kao solisti nastupit će Kristina Kolar, Max Jota, Bože Jurić Pešić, Antonija Teskera, Ivona Bosančić Lasić, Paolo Gavanelli i Stefany Findrik.

Dramski ansambl izvest će premijerno 2. kolovoza na Sustipanu, u režiji Dražena FerenčineGloriju. Protagonisti najpoznatijeg dramskog teksta Ranka Marinkovića, mirakula u šest slika s melodramatskim zapletom ljubavne priče u izoliranoj otočkoj biskupiji, su Katarina Romac u naslovnoj ulozi i Mijo Jurišić.

Balet splitskog HNK priprema čak dvije premijere. Na Sustipanu 20. srpnja premijerno će izvesti dva neoklasična baleta Venatus Migrations u koreografiji solista Baleta Aarona Koka, a 13. kolovoza, također na Sustipanu, dvije plesne jednočinke Mozart à 2 & Don Juan postavit će renomirani francuski koreograf Thierry Malandain 

U veličanstvenom ambijentu u Galeriji Meštrović pod autorskim pečatom Tonča Huljića, svima dobro poznatog kao velikog hitmejkera domaće glazbene scene čut ćemo njegovo novo djelo Misa Mediterana, spoj jedinstven spoj duhovne i pop-glazbe. Misa, temeljena na katoličkim zasadama vjerovanja, otvorena je svakome jer, po riječima autora, glazba pripada svima. 

Gostujući dramski program obilježit će prva realizacija nedavno potpisanog sporazuma hrvatskih narodnih kazališta o suradnji i razmjeni predstava. Tako će na 67. Splitskom ljetu biti izvedene predstave: Art Yasmine Reza dubrovačkog Kazališta Marina Držića, Kad svijeće dogore Sándora Máraia HNK u Zagrebu, predstavu Kralj Edip Sofokla i Delprata u izvedbi riječkog HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke te monooperu Dnevnik Anne Frank Grigorija Samuiloviča Frida HNK u Varaždinu. Iz Izraela dolazi monodrama Zvižduk - Moja majka je bila Mengeleova tajnica izraelskog pisca Jacoba Buchana o traumama prve generacije potomaka žrtava holokausta. Teatar Exit i Zagrebački glumački atelje izvest će predstavu Voliš li me Andreja Vajeveca, Kazalište Prijatelj predstavu za velike i male Hrvatske vile i vještice a Gradsko kazalište mladih predstavu Psi, pare i pištolji nastalu po Čehovljevim dramama Medvjed ProsidbaVaraš ga, ne ostavljaš ga je šanson-kabare Arijane Čuline. Već kultna predstava Smij i suze straega Splita Ivana Kovačića vraća se na Sustipan. 

Osim premijerne opere Cavalleria rusticana Opera HNK Split reprizno će na Peristilu po dva puta izvesti Verdijeve Lombardijce  i Nabucco te Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca na pozornici na otvorenom kraj vrličke Česme.  

Koncertni je program bogat i raznovrstan. Odvijat će se na novouređenom Trgu Gaje Bulata pred Kazalištem gdje će se održavati besplatni koncerti kao poklon građanstvu i gostima Splita te u Meštrovićevim Crikvinama - Kaštilcu. U Kaštilcu će tako nastupiti flautistica Renata Penezić i gitarist Darko Petrinjak, bariton Matija Meić, Zbor HNK Split s programom hrvatskih antologijskih pjesama, Zagrebački kvartet ali i diva hrvatske zabavne glazbe Radojka Šverko, te Ivo Perkušić i mandolinski orkestar Sanctus Domnio s programom fado pjesama. Na Trgu Gaje Bulata muzicirat će Hrvatski gitarski kvartet, Oleg Ponomarev i Stolen Chicken Band koji će izvoditi popularnu irsku glazbu te kvartet trombona, rock band i gudači Opere HNK Split na koncertu nazvanom Queen Forever. Bogat je i izložbeni program s izložbama suvremenih djela, fotografija Borisa Bućana, izložbom suvremenog hrvatskog kipara Peruška Bogdanića, Arijana Čulina, Ljiljana Bašić i Miro Zovko postavit će izložbu slika Sve moje boje a mladi arajevski akademski slikar Marko Kusmuk predstavit će 40 ulja na platnu velikog formatau Galeriji Emanuela Vidovića. 

Nekoliko promocija knjiga održat će se, povodom Godine čitanja 2021. U suradnji s Gradskom knjižnicom Marka Marulića. 

U suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i Stožerom za civilnu zaštitu grada Splita sve će predstave biti organizirane poštivajući propisane protuepidemijske mjere. 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI