Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Prodavanje predizborne magle: nacionalni teatri po četvrti put pompozno potpisali ugovor o suradnji

Prodavanje predizborne magle: nacionalni teatri po četvrti put pompozno potpisali ugovor o suradnji

U nazočnosti ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek u ponedjeljak je u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu potpisan Ugovor o stalnoj suradnji hrvatskih nacionalnih kazališta. To je već četvrti takav ugovor, iako prethodna tri nisu urodila plodom.
Share on facebook
Share on twitter

Ugovor su potpisali intendanti pet hrvatskih nacionalnih kazališta, zagrebačkog, osječkog, riječkog, splitskog i varaždinskog.

Ministrica Obuljen Koržinek naglasila je da nacionalna kazališta, da bi u potpunosti ispunila svoju funkciju, moraju bliže surađivati, a ovim sporazumom se obvezuju na međusobna gostovanja i koprodukcije. Intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Dubravka Vrgoč, potpisivanje ugovora pet nacionalnih kazališta proglasila je, pak, povijesnim.

Problem je, međutim, što su nacionalni teatri (doduše tada njih četiri, jer HNK u Varaždinu još nije imalo nacionalni status) gotovo identičan ugovor bez ikakvih opipljivih rezultata već potpisali čak tri puta. Prvi put 1997., potom 1998., te posljednji put 2005. za mandata ministra Bože Biškupića, o čemu smo pisali ovdje.

Nekoliko mjeseci nakon tog trećeg potpisivanja sporazuma o suradnji nacionalnih teatara, aktulna ministrica Nina Obuljen Koržinek postala je pomoćnica ministra i državna tajnica u Ministarstvu kulture RH, zadužena za područja kulture i medija, pa teško da ne zna za postojanje takvog sporazuma i njegovu (ne)učinkovitost. Dapače, bilo bi za očekivati da je na poziciji držane tajnice Ministarstva kulture bila odgovorna za (ne)provođenje rečenog sporazuma.

A sporazumi ne samo da nisu provođeni, nego nisu nikad ni razvrgnuti niti je o njihovim učincima izvještavano. Umjesto toga redovito smo prethodnih godina svjedočili posvemašnjoj nekoordinaciji repertoarne politike i produciranju istih naslova u nacionalnim teatrima u vrlo kratkim razdobljima.

No, apsolutno najbizarniji moment aktualnog sporazuma jest činjenica da je intendant HNK Split, Srećko Šestan trenutno član Kazališnog vijeća HNK u Zagrebu, dakle tijela zaduženog za nadzor poslovanja te kuće, pa je ovim sporazumom on i službeno - u sukobu interesa.

Kako će u takvim okolnostima funkcionirati ova pompozno najavljena suradnja i hoće li potrajati dulje od predizborne kampanje, pokazat će kao i obično - vrijeme.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI