Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Marulićevi dani ove godine bez nagrade publike

Marulićevi dani ove godine bez nagrade publike

Nakon što su u travnju odgođeni zbog pandemije, 30. Marulićevi dani, festival hrvatske drame i autorskog kazališta održat će se od 19. do 26. listopada.
Share on facebook
Share on twitter

Ravnatelj Festivala i intendant splitskog HNK Srećko Šestan ​zahvalio je svim kazalištima, posebno zagrebačkom HNK- u i intendantici Dubravki Vrgoč koja im je, kako je rekao, izišla u susret i omogućila da svoju predstavu Tri sestre odigraju na matičnoj pozornici, u prostorijama Lada.

Ovogodišnje jubilarno izdanje Marulićevih dana posvećeno je Radi Perkoviću, osnivaču i prvom ravnatelju festivala, naglasio je.

Ove ćemo godine zalediti nagradu publike jer publika u Splitu neće moći vidjeti ‘Tri sestre’. Nadam se da će doći bolji trenuci i vrijeme, pa da splitska publika već iduće sezone vidi tu predstavu. Hvala i svim ostalim intendantima naših kazališta koji dolaze na Marulićeve dane. Naše će kazalište poštovati sve epidemiološke preporuke, pa će gledalište biti reducirano”, poručio je Šestan.

Izbornica ovogodišnjeg festivala, kazališna kritičarka i dramatičarka Gordana Ostović​ rekla je da je od 48 prijavljenih predstava iz Hrvatske, BiH, Srbije i Mađarske odabrala njih 13. Dolazi ih 12, a samo jedna, Tri sestre zagrebačkog HNK, ne dolazi u Split iz objektivnih razloga, nego se igra u Zagrebu.

To su sve predstave koje doista odgovaraju na suvremena pitanja društva, one najčešće govore o obitelji kao o mikrokozmosu društva gdje se to društvo prelama. To su najčešće teme kao što je razmišljanje o odlasku u inozemstvo u potrazi za boljim životom, o tome kako spasiti obrt od propadanja’, rekla je Ostović.

Napomenula je da su predstave vrlo raznorodne, od duhovitih do malo tragičnijih, no sve imaju, kako je rekla, jako lijepe i humane poruke.

Kao drukčiju predstavu u ovogodišnjem izboru Marulićevih dana izdvojila je Domaše splitskog Gradskog kazališta lutaka, koja svijet gleda iz drukčije perspektive.

Riječ je o predstavi Ane Marije Veselčić o odrastanju u domu gdje djeca vide posve drukčije probleme. Istaknula je i mostarski Identitluk, predstavu koja govori o uskogrudnim shvaćanjima identiteta te o tragediji u kojoj se pokazuje tko je kakav čovjek.
​​​
Dramaturg i producent 30. Marulićevih dana Jasen Boko​ dodao je da festival 26. listopada zatvara predstava izvan konkurencije, studentska predstava zagrebačke akademije pod mentorstvom Krešimira Dolenčića po poznatom tekstu Johna Steinbecka O miševima i ljudima.

Na zatvaranju Marulićevih dana, dodao je, publika će izvan konkurencije moći gledati mlade glumce koji će za desetak godina vjerojatno dominirati scenom i uzimati nagrade.

Unatoč situaciji, festival će imati i nekoliko popratnih programa.

Tradicionalno se čita prvi tekst koji je dobio nagradu za najbolji dramski neizvedeni tekst za 2019. godinu. To je Pešutovo ‘Granatiranje’ koje će čitati splitski glumci-studenti. Imat ćemo i prezentaciju o 30 godina Marulićevih dana, predstavljanje zbornika Teatar u Splitu i Split u teatru, te predstavljanje knjige Nikole Batušića Povijest hrvatskog kazališta”, najavio je Boko.

Festival se trebao održati u tradicionalnom terminu krajem travnja, no odgođen je zbog pandemije koronavirusa te će se održati od 19. do 26. listopada. Svečano otvorenje festivala bit će 20. listopada, kada će se dodijeliti i Nagrada Marin Držić za dramski tekst.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE