Naslovnica > UNCATEGORIZED > Drugi najveći gubitaš među domaćim teatrima počinje s radom. Igrat će pred jedva trećinom gledališta i to besplatno!

Drugi najveći gubitaš među domaćim teatrima počinje s radom. Igrat će pred jedva trećinom gledališta i to besplatno!

Ako nacionalno kazalište s minusom od preko 6 milijuna kuna predstave izvodi besplatno, što bi onda trebala napraviti nezavisna scena, a da pri tome - preživi? [INFOGRAFIKE]
Share on facebook
Share on twitter

Hrvatsko narodno kazalište u Splitu, prvo je od pet kazališta s nacionalnim statusom koje je odlučilo otvoriti vrata publici nakon ukidanja mjera zabrane rada zbog pandemije.

Predstave će se igrati na velikoj sceni pred gledalištem čiji je maksimalni kapacitet sa 654 mjesta, zbog preporučenih epidemioloških mjera,  smanjen na 187, dakle na niti trećinu.

Ulaznice za takve izvedbe s neće prodavati već dijeliti besplatno, iako je posve jasno da će netko morati snositi njihov trošak, kao i dodatne higijenske troškove kako bi kazalište uopće moglo raditi.

Taj netko bit će, naravno, na koncu opet građani jer HNK Split godišnje uprihođuje u prosjeku tek 13% svih vlastitih prihoda, dok ostatak dolazi iz lokalnih i državnog proračuna.

Usprkos tako izdašnom javnom financiranju, HNK Split prošlu je godinu završio s gubitkom od 6,021,509 kn, čime se ponovno plasirao na drugo mjesto neslavne liste najvećih domaćih kazališnih gubitaša.

Gori od splitskog teatra bio je jedino onaj riječki, HNK Ivana pl. Zajca, čije su poslovne knjige na koncu 2019. zabilježile gubitak od 7,269,790 kn.

Nije zgorega napomenuti i kako pola minusa HNK Split otpada na dugovanja vanjskim suradnicima, u pravilu prekarnim radnicima u kulturi, istim onima za koje resorno ministarstvo još uvijek nije osmislilo nikakve mjere pomoći.

Kako će upravo oni moći ostvariti bilo kakav prihod na tržištu, ako im nacionalni teatar s milijunskim dugovima konkurira besplatnim ulaznicama, pitanje je na koje bi trebali žurno odgovoriti ne samo vlasnik kazališta Grad Split, već i Ministarstvo kulture u čijoj je nadležnosti zakonitost akata i poslovanja splitskog kazališta.

No, minusi i nedostatak prihoda ni najmanje ne brinu aktualnog splitskog intendanta, Srećka Šestana, koji najavljuje kako će besplatne biti apsolutno sve izvedbe tog teatra do konca sezone:

Kao poklon publici koja nas je tijekom više od dva mjeseca kazališnog posta podržavala i u velikim brojevima gledala našu virtualnu produkciju na društvenim mrežama, ulaznice za ovu predstavu, kao i za sve ostale programe koje ćemo izvesti do početka priprema za 66. Splitsko ljeto, bit će besplatne”,izjavio je Šestan.

Prva na programu u tim novim uvjetima bit će komična drama Laponija Cristine Clemente i Marca Angeleta, u režiji Nenni Delmestre, i to u ponedjeljak 18. svibnja s početkom u 20 sati na velikoj sceni.

U središtu radnje dva su bračna para. Supružnici Monika (Monika Vuco Carev) i Robi (Siniša Novković) iz Dalmacije (u izvornom tekstu iz Katalonije) dolaze u posjet Monikinoj sestri Neli (Zorana Kačić  koja je u braku s Fincem Olavijem (Nikša Arčanin) i već 10 godina živi u Finskoj. No, umjesto idiličnog božićnog obiteljskog okupljanja u domovini Djeda Mraza, likovi ulaze u čitav niz žestokih dramskih sukoba za koje su, na prvi pogled, okidač dijametralno suprotstavljeni mediteranski i skandinavski  mentaliteti, stavovi o odgoju djece, o poželjnom i nepoželjnom ponašanju.

Gledatelji se mole da na predstavu dođu sa zaštitnim maskama.
Na ulazu u kazalište vršit će se provjera tjelesne temperature i nužna dezinfekcija ruku i obuće svakog posjetitelja.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE