Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Za program HNK Zagreb povodom EU2020HR, više proračunskih sredstava nego za cijele Dubrovačke ljetne igre

Za program HNK Zagreb povodom EU2020HR, više proračunskih sredstava nego za cijele Dubrovačke ljetne igre

Gotovo polovica sredstava za kulturni program EU2020HR, namaknutih lanjskim rebalanskom proračuna, slila se - mimo bilo kakvog natječaja ili jasnih kriterija - na račun središnjeg nacionalnog teatra.
Share on facebook
Share on twitter

Kako smo već pisali ovdje, Ministarstvo kulture je u listopadu prošle godine ustanovilo da mu za kulturno-umjetnički program povodom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, a koje je započelo 1. siječnja ove godine i traje do konca lipnja, nedostaje čak 10 milijuna kuna.

Ta nemala sredstva namaknuta su lani u zadnji čas rebalansom državnog proračuna, a u ovoj godini prema riječima ministrice Nine Obuljen Koržinek, u istu je svrhu izdvojeno još najmanje pet milijuna.

Hrvatska je, tako, na kulturno-umjetničke programe povodom predsjedanja vijećem EU iliti EU2020HR, odlučila potrošiti gotovo 7 puta više od nemjerljivo bogatije Finske, koja je za njih izdvojila tek 300.000 eura.

Najveći broj dosad poznatih programa otpada na gostovanja nacionalnog ansambla LADO (njih 10) , dok u kazališnom programu dominiraju gostovanja HNK Zagreb (njih 6) i HNK Rijeka (3). No, tu je i nekolicina gostovanja drugih ansambala i organizacija poput BADco, de facto ili ZPA, projekti koje kao dio svoji redovnih aktivnosti organizira Hrvatski centar ITI, ali i jedna pjesnička večer u veleposlanstvu.
Dapače, kako smo već pisali, pojedini sudionici najmanje dva milijuna eura vrijednog programa, nisu ni znali da u njemu sudjeluju!

Tko je, onda, kako i zašto tako kasno planirao taj program te po kojim kriterijima, pitanja su na koja do danas iz Ministarstva kulture nismo dobili odgovor.

No, zato godišnja financijska izvješća javnih ustanova barem djelomično otkrivaju kako je podijeljeno onih prvih 10 milijuna kuna osiguranih rebalansom državnog proračuna u listopadu prošle godine.

Primjerice, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, u sklopu EU2020HR ima zasad predviđenih 10 gostovanja i to u Beču, Pragu, Bratislavi, Sofiji, Nikoziji, Pečuhu, Katowicama i Koeszecinu, no u tu je svrhu iz Ministarstva kulture posebnom doznakom uprihodio tek 777.787,00 kn.

Kako stoji u njihovom godišnjem financijskom izvješću:

 

Za raliku od Lada, Hrvatsko narodno kazalište u Rijeci zasad u programu EU2020HR ima planirana 3 gostovanja, te mu je u tu svrhu Ministarstvo kulture lani doznačilo tek 297.765 kn.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu pak u programu EU2020HR ima 6 gostovanja, a za koja je uprihodilo gotovo polovicu od prvotno osiguranih 10 milijuna! Točnije, kako stoji u bilješci uz financijsko izvješće: "Pomoći iz inozemstva i od subjekata unutar općeg proračuna su u 2019. veći za 29.532,6%, iz razloga što je u 2019. godini uplaćeno 4.295.271 kn na ime održavanja manifestacija u HNK i gostovanja povodom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije."

Usporedbe radi, Ministarstvo kulture za cijeli program Dubrovačkih ljetnih igara, a koji traje 45 dana i naš je najveći i najskuplji festival izvedbenih umjetnosti, izdvaja tek 4 milijuna kuna i to u sklopu programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske.

Stoga smo od HNK Zagreb pokušali saznati na što je sve utrošeno 4.295.271,00 kn, a koji su kazalištu doznačena mimo bilo kakvog natječaja, osim na koncert održan u samoj kući i zapamćen po činjenici da su na njemu ložu dijelili državni odvjetnik i Milan Bandić. Odgovor iz zagrebačkog HNK do zaključenja ovog teksta nismo dobili.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI