Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > 30. Marulićevi dani

30. Marulićevi dani

Na 30. Marulićevim danima koji će se održati u Splitu, u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split od 20 – 27. travnja ove godine, bit će izvedeno 12 predstava u konkurenciji za festivalske nagrade.
Share on facebook
Share on twitter

Na sjednici Vijeća Festivala hrvatske drame Marulićevi dani održanoj u petak, 31. siječnja 2020. godine, u Ministarstvu kulture jednoglasno je usvojen program 30. festivalskog izdanja koji je predložila izbornica Gordana Ostović.

Sjednici je predsjedala predsjednica Vijeća i posebna savjetnica ministrice doc. dr. sc. Iva Hraste Sočo, a prisustvovali su članovi Vijeća: gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara (umjesto pročelnika Mate Omazića); privremeni pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić, intendant HNK Split Srećko Šestan, prof. Joško Ševo, Jasen Boko; dr. sc. Lucija Ljubić, Matko Raguž te izbornica Gordana Ostović.

Tema sjednice bila je Izvješće izbornice o odabiru predstava za 30. Festival hrvatske drame Marulićevi dani i prijedlog članova Ocjenjivačkog suda Festivala, što je Vijeće jednoglasno usvojilo. Prema riječima izbornice Gordane Ostović 48 prijavljenih predstava na jubilarne 30. Marulićeve dane pokazale su da hrvatsko glumište, tekstovi i autorski projekti  itekako odgovaraju na pitanja vremena u kojem živimo bilo da je riječ o suvremenim dramama ili čitanjima klasika. U pregledu prijavljenih predstava vrlo visoke kvalitete iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Mađarske izdvojila je one koje su se istaknule aktualnošću teme, redateljskim i dramaturškim pristupom te vrsnim glumačkim interpretacijama, a neke od njih već su dobile i prijašnju potvrdu u Nagradama hrvatskog glumišta ili Nagradi za dramsko djelo Marin Držić za najbolji dramski tekst.

U službenoj konkurenciji 30. Festivala hrvatske drame Marulićevi dani bit će predstavljen sljedeći program:

G.B.Shaw / Ana Prolić: Lepurica,
redatelj Mario Kovač, HNK Split;

Miroslav Krleža: Gospoda Glembajevi,
redatelj Miroslav Međimorec, GDK Gavella;

Ranko Marinković: Kiklop,
redatelj i autor dramatizacije Saša Anočić, GDK Gavella;

Ivo Vojnović: Suton,
redateljica Ivica Boban, Kazalište Marina Držića, Dubrovnik;

Davor Špišić: Nebo od gume,
redateljica Aida Bukvić, HNK u Varaždinu;

Ivor Martinić: Dobro je dok umiremo po redu,
redatelj Aleksandar Švabić, Zagrebačko kazalište mladih;

Filip Šovagović: Cigla,
redatelj Krešimir Dolenčić, GDK Gavella;

Tanja Miletić Oručević i Dragan Komadina – Identitluk –
po motivima knjige Amina Maaloufa, redateljica Tanja Miletić Oručević,  Narodno pozorište Mostar, Studio za izvedbene umjetnosti i Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru;

Autorski projekt Bobe Jelčića prema Čehovu: Tri sestre,
redatelj Bobo Jelčić, HNK u Zagrebu;

Kata Gyarmati i Edvin Liverić: Memoria Civitatis/Sjećanja gradova,
redatelj Edvin Liverić, Hrvatski kulturni dom na Sušaku i Studio K Szinhaz, Budimpešta;

Glembajevi, još jedna legenda – varijacija drame Miroslava Krleže,
redatelj Branko Brezovec, Тeatar Vojdan Černodrinski Prilep&Eurokaz, Zagreb;

Ana Marija Veselčić: Domaši,
GKL Split u koprodukciji s Umjetničkom akademijom u Splitu.

Za članove Ocjenjivačkog suda odabrani su: dr.art. Mira Muhoberac, dr. sc. Vlatko Perković, Mladen Radovniković, Bruna Bebić, Nino Škrabe.

Jubilarni 30. Festival hrvatske drame Marulićevi dani bit će posvećen utemeljitelju Festivala gospodinu Radi Perkoviću.

Uz službeni program odvijat će se  i bogati popratni program: javna čitanja nagrađenih dramskih tekstova Nagradom za dramsko djelo Marin Držić, u izvedbi studenata triju akademija, dramske radionice pod vodstvom istaknutog dramskog autora Tomislava Zajeca kao i promocije knjiga.

Festival će biti održan u Splitu od 20. do 27. travnja 2020.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI