Naslovnica > VIJESTI > Osam predstava u konkurenciji 20. Naj, naj, naj festivala

Osam predstava u konkurenciji 20. Naj, naj, naj festivala

Na 20. međunarodnom Naj, naj, naj festivalu bit će prikazano ukupno devet predstava, od čega osam u konkurenciji za festivalske nagrade, koje je među ukupno 87 prijavljenih iz zemlje i inozemstva odabrala ovogodišnja izbornica Željka Turčinović.
Share on facebook
Share on twitter

Ovogodišnje jubilarno izdanje međunarodnog Naj, naj, naj festivala (26.2.-1.3.), dio velikog projekta #naNAJjače protiv vršnjačkog nasilja. Sav prihod od prodaje ulaznica po cijeni od 10 kuna, namijenjen je potpori školskih projekata protiv vršnjačkog nasilja. Predstave će biti popraćene radionicama za djecu i roditelje pod stručnim vodstvom psihologa iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Šest je predstava u programu 20. Naj, naj, naj festivala - šest iz Hrvatske te po jedna iz Španjolske i Izraela.

Uz predstavu "Ako kažeš, gotov si!", iz Hrvatske na festival dolazi i predstava "Nasilje, za nasilje nema opravdanja" nezavisnog kazališta THE/ARTO projekt, autora i redatelja Zijaha Sokolovića koja nije u službenoj konkurenciji, ali tematizira isti problem nasilja među djecom.

O problemu komunikacije s roditeljima, otuđenosti i nevidljivosti u svijetu velikih te dječjoj snalažljivosti govore predstave "Lažeš, Melita" Ivana Kušana u režiji Ivana Plazibata i produkciji splitskoga Kazališta lutaka, te "Blizanke" Nikoline Rafaj i redateljice Lee Anastazije Flegar u produkciji Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.

Temu "domskog djeteta" problematizira monodrama "Huligan" Marine Pejnović, Paška Vukasovića i Matije Šakoronje u produkciji Male scene i režiji Paška Vukasovića.

Po motivima klasičnih bajki rađene su dvije predstave koje su posebne po inovativnom čitanju i modernom redateljskom rukopisu, slapstick komedija "Vuka se ne bojim ja" Tanje Novak u produkciji čakovečke Kazališne družine Pinklec, te "Bajka o ribaru i ribici" Ane Prolić po Puškinovoj priči iz 19. st, u produkciji karlovačkog Zorin doma.

Iz Španjolske na Naj, naj dolazi predstava "Idemo na pecanje" Kazališta El Gecko con Botas, koja se bavi vrlo aktualnom temom ekologije. "Akademija čarobnih tajni" u produkciji Dina Telem Grupe iz Izraela temelji se na plesnom i neverbalnom diskursu kojemu je u fokusu različitost pojma vrijeme u svakodnevnom životu nasuprot mašti.

Festival završava 1. ožujka svečanom dodjelom nagrada. U žiriju su ove godine urednik kulture Expressa Igor Vikić, kazališna kritičarka i teatrologinja Mira Muhoberac i kazališna redateljica Renata Carola Gatica.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI