Naslovnica > VIJESTI > Žar ptica u Pečuhu

Žar ptica u Pečuhu

GK Žar ptica nastavlja projekt Djeci Hrvata izvan RH gostovanjem u Pečuhu gdje je danas za djecu Hrvatske škole Miroslav Krleža u Hrvatskom kazalištu izvedena predstva 'Kako je tata osvojio mamu.'
Share on facebook
Share on twitter

Cilj projekta je ostvarenje zajedničke želje da djeca Hrvata koja generacijama žive izvan granica RH, čuju živu hrvatsku riječ na sceni, baziranu na književnom predlošku hrvatskih autora i u izvođenju profesionalnih glumaca.

U Mađarskoj inače živi oko 50000 Hrvata, 3000 je djece uključenih u programe hrvatskih škola, a najbrojnija je zajednica u županiji Baranja čije je središte Pečuh gdje živi oko 15000 Hrvata.

Najizvođeniju predstava GK Žar ptica u prošloj sezoni, Kako je tata osvojio mamu, prema romanu Mire Gavrana u režiji Slađane Kilibarde, koja govori o problemu razvoda roditelja, s velikim zanimanjem su gledala djeca od 1-8 razreda.Učiteljice kažu da je ovo posebna prilika da pogledaju dječju predstavu na hrvatskom jeziku, a osobito su se veselili oni koji su i pročitali knjigu.

Gostovanje realizirano uz potporu Ministarstva kulture RH,  završeno je susretom sa djecom i učiteljicama, kolegama iz Hrvatskog kazališta i predstavnicima Saveza Hrvata u Mađarskoj na kojem je istaknuta potreba za češćim susretima s umjetnicima iz domovine i uzujamnom suradnjom.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE