Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Perforacije u Buenos Airesu

Perforacije u Buenos Airesu

Festival u Buenos Airesu se otvara u Teatru El Extranjero 10. studenog argentinskom premijerom predstave Yira, Yira Brune Isakovića i Nataše Rajković, nastale u suradnji s argentinskim seksualnim radnicama i radnicima
Share on facebook
Share on twitter

Održavanje međunarodno nagrađivanog i prepoznatog festivala Perforacija u Buenos Airesu drugu godinu za redom nastavlja se na dugogodišnje iskustvo izvoza festivalskog koncepta. Udruga Domino je tako svoje festivale realizirala u Francuskoj i Grčkoj te gotovo deset godina u New Yorku u SAD-u i postigla značajnu vidljivost u velikim međunarodnim medijima (od New York Timesa do Huffington Posta, Financial Timesa i drugih).

Festival u Buenos Airesu se otvara u Teatru El Extranjero 10. studenog argentinskom premijerom predstave Yira, Yira Brune Isakovića i Nataše Rajković, nastale u suradnji s argentinskim seksualnim radnicama i radnicima. Riječ je o intimnoj i snažnoj predstavi koja se bavi osjetljivim pitanjima za društvo, politikom, klasnim pitanjima, radničkim pravima, ali i svakodnevicom s kojom se svatko može poistovjetiti. Po završetku festivala predstava odmah kreće na gostovanje u Sao Paulo u Brazilu, a hrvatska premijera planirana je za svibanj 2020 u okviru programa EPK Rijeka 2020, jer je i nastala kao dio koprodukcijskih suradnji Europske prijestolnice kulture.

Na Perforacijama u Buenos Airesu nastupit će i Maja Rivić i Silvija Dogan s predstavom Valna blizina, kojom autorice istražuju kapacitete intimnosti odnosa, potencijal povjerenja i razumijevanja kroz glas i tijelo, a koja je nastala u produkciji udruge Domino te uz podršku Fonda za druge te bila premijerno odigrana na festivalu Sounded Bodies u Zagrebu, u listopadu ove godine. Roberta Milevoj nastupit će s predstavom Opet Roberta kojom propituje mogućnosti preoblikovanja emotivnog doživljaja prirodnog ambijenta u umjetnom prostoru izvedbe. Uz navedene nastupit će i međunarodno najprepoznatljiviji domaći suvremeni performer Siniša Labrović s dva dugotrajna performansa u javnom prostoru, u samom centru Buenos Airesa. Njegove se izvedbe realiziraju uz podršku i suradnju teatra San Martin, jednog od najznačajnijih kulturnih centara u Argentini. Petar Milat i Nataša Rajković će održati predavanja za studente Sveučilišta San Martin, a s gostujućim umjetnicima će se održavati razgovori nakon izvedbi s argentinskom publikom. Festival je već izazvao velik interes medija, program i njegovo održavanje prenijela je argentinska novinska agencija, mnogi tiskani i online mediji te nekoliko televizijskih programa.

Festival se održava uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, ali nažalost ne i Ministarstva vanjskih poslova i postojeće programe za razvoj kulturne suradnje između Argentine i Hrvatske. Umjetnički direktor i pokretač Perforacija, Zvonimir Dobrović, za argentinske medije je izjavio da će uspješna suradnja s argentinskim kulturnim pejzažom biti nastavljena i sljedeće godine sa spomenutim Sveučilištem San Martin te kazalištima u Buenos Airesu koja su pokazala veliku otvorenost za ovom vrstom upoznavanja Hrvatske i njenih umjetnika.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI