Naslovnica > PREDSTAVE > Opasne veze (HNK Zagreb)

Opasne veze (HNK Zagreb)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345

U kazališnom svijetu Opasne veze najpoznatije su kao drama Christophera Hamptona nastala 1985. godine po romanu Choderlosa de Laclosa, objavljenom 1782. Sam je Hampton dramu potom adaptirao u Oscarom nagrađeni filmski scenarij prema kojem je 1988. Stephen Frears snimio i čuveni istoimeni film s Johnom MalkovichemGlenn Close i Michelle Pfeiffer u glavnim ulogama.

Priča govori o markizi Merteuil i vikontu Valmontu, bivšim ljubavnicima, koji seksom ponižavaju i degradiraju  postojeće i potencijalne rivale. No te njihove ‘igre postaju ozbiljne kada se vikont stvarno zaljubi, a u takvoj situaciji rasplet – ne može biti sretan.

Izvorni je roman doživio još jednu dramsku transformaciju i to u tekst Kvartet Heinera Müllera, a obje su verzije scenske adaptacije proteklih godina u domaćem teatru korištene kao predložak za predstave: 2004. u Gavelli je Ivan Leo Lemo postavio Hamptonovu, dok su 2014. u koprodukciji , Valentina Turcu i Leo Mujić.koristeći obje adaptacije koreografirali balet.

U sezoni 2018/2019 u zagrebačkom HNK odlučili su, pak, posegnuti za izvornikom koji su u libreto za balet pretočili Annegret Gertz i Giorgio Madia, a potonji potpisuje i koreografiju predstave.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter