Imaginarna Europa

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
'Može li europski san još uvijek biti spašen?', pita u sklopu projekta Europski ansambl - Oliver Frljić.
autorski tim funkcija
J.B. Savignyautor predloška
Alexandre Corréardautor predloška
Carolin Loschdramaturg
Agnieszka Fietzprevoditelj
Jörg Schuchardtoblikovatelj svjetla
Peter Weissautor predloška
Walter Bendix Schönflies Benjaminautor predloška
Sandra Dekanićkostimograf
Oliver Frljićredatelj
Oliver Frljićscenograf
Heiner Müllerautor predloška

Imaginarna Europa predstava je iz dvogodišnjeg projekta Europski ansambl, koji je iniciralo Državno kazalište Stuttgart, a financirala Njemačka kulturna zaklada, dok u njemu  - pod umjetničkim vodstvom Olivera Frljića - sudjeluju još i ZKM i Nowy Teatr iz Varšave. Europski ansambl zamišljen je kao platforma za propitivanje europskog identiteta u trenutku kad se društvena klima rapidno mijenja.

U ovoj produkciji Frljić se s ansamblom, kaže službena najava, upućuje u potragu za kazališnom utopijom. U svjetlu jačanja desničarskih populističkih pokreta u Europi, porasta netolerancije i izazova s kojima se suočavaju suvremena migrantska društva, Frljić postavlja pitanje o odgovornosti intelektualaca i umjetnika.

Uz pomoć Petera Weissa i njegove Estetike otpora, kritička, analitička perspektiva prezentira se na primjeru dva ključna djela iz povijesti slikarstva, ali ujedno i dva posve različita aspekta Francuske revolucije: što se dogodilo s idealima slobode, jednakosti i solidarnosti? Biografski materijal glumačkog ansambla odvodi publiku u središte kontradikcija naše kompleksne sadašnjice. Može li europski san još uvijek biti spašen?

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE