Naslovnica > PREDSTAVE > Imaginarna Europa

Imaginarna Europa

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
'Može li europski san još uvijek biti spašen?', pita u sklopu projekta Europski ansambl - Oliver Frljić.

Imaginarna Europa predstava je iz dvogodišnjeg projekta Europski ansambl, koji je iniciralo Državno kazalište Stuttgart, a financirala Njemačka kulturna zaklada, dok u njemu  - pod umjetničkim vodstvom Olivera Frljića - sudjeluju još i ZKM i Nowy Teatr iz Varšave. Europski ansambl zamišljen je kao platforma za propitivanje europskog identiteta u trenutku kad se društvena klima rapidno mijenja.

U ovoj produkciji Frljić se s ansamblom, kaže službena najava, upućuje u potragu za kazališnom utopijom. U svjetlu jačanja desničarskih populističkih pokreta u Europi, porasta netolerancije i izazova s kojima se suočavaju suvremena migrantska društva, Frljić postavlja pitanje o odgovornosti intelektualaca i umjetnika.

Uz pomoć Petera Weissa i njegove Estetike otpora, kritička, analitička perspektiva prezentira se na primjeru dva ključna djela iz povijesti slikarstva, ali ujedno i dva posve različita aspekta Francuske revolucije: što se dogodilo s idealima slobode, jednakosti i solidarnosti? Biografski materijal glumačkog ansambla odvodi publiku u središte kontradikcija naše kompleksne sadašnjice. Može li europski san još uvijek biti spašen?

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter