Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Metropolitan Levineu odgovorio protutužbom

Metropolitan Levineu odgovorio protutužbom

Mučna priča o seksualnom zlostavljanju u najslavnijoj opernoj kući svijeta dobila je novi nastavak. Met tuži Levinea iznoseći dosad najteže optužbe.
Share on facebook
Share on twitter

Kako smo već pisali u ožujku, dirigent James Levine tužio je Metropolitan Operu zbog povrede ugovora i klevete, i to samo tri dana nakon što ga je ta operna kuća otpustila slijedom nalaza interne istrage u kojoj je ustvrđeno kako se "upuštao u seksualno napasno i nasilno ponašanje".

Levine je u svojoj tužbi odbio sve navode iz interne istrage kao i navode kojima je Met opravdavao otkaz, te naveo kako je “jasno i nedvosmisleno porekao bilo kakvu krivnju u vezi s navedenim optužbama".

Na sve navedeno metropolitan opera odlučila je uzvratiti protutužbom koju je sud zaprimio prošlog petka, a u kojoj slavna operna kuća svojeg dugogodišnjeg glazbenog ravnatelja izrijekom optužuje za desetljeća neprihvatljivog ponašanja navodeći i cijeli niz dosad nepoznatih i neistraženih optužbi za seksualno zlostavljanje.

Met tvrdi kako su pronađeni uvjerljivi dokazi da je Levine “koristio svoju reputaciju i poziciju moći kako bi iskorištavao i zlostavljao umjetnike" citirajući niz incidenata koji su se navodno dogodili između 1970. do 1999., no pri tome ne imenuje žrtve.

U nastavku tužbe iznose se pak konkretni primjeri - od neprikladnih razgovora, preko poziva žrtvama da ga gledaju kako masturbira do prisilnih seksualnih kontakata.

Uz već prethodno, u internoj istrazi, pet dokumentiranih slučajeva, tužba ih navodi još sedam, te traži zadovoljštinu od preko 5.8 milijuna dolara odnosno isti iznos koji od Meta u svojoj tužbi potražuje sam Levine, ističući pri tome kako kuća trpi nemjerljivu štetu zbog perpetuiranja ovog skandala.

Upravo s tim zaključkom slaže se i većina komentatora tvrdeći kako je Levineova karijera ionako okončana, no kako svaki nastavak ove mučne sage značajno ugrožava ugled Meta, ali i industrije kao takve.

Nažalost, vrlo je izvjesno, da nastavak - slijedi.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI