Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Bivša ministrica kulture na sudu: ne postoji propis što sve spada u reprezentaciju

Bivša ministrica kulture na sudu: ne postoji propis što sve spada u reprezentaciju

Bivša ministrica kulture, Andrea Zlatar Violić, danas je na početku suđenja, na zagrebačkom Županijskom sudu, još jednom odbacila optužbe da je podizanjem gotovine i korištenjem službene kartice u privatne svrhe državu oštetila za preko 146 tisuća kuna.
Share on facebook
Share on twitter

Podsjetimo, nakon što smo ekskluzivno objavili nalaze Državne revizije o poslovanju Ministarstva kulture, USKOK je bivšu ministricu i njezina zamjenika, a potom i nasljednika Berislava Šipuša optužio da su službene kartice Ministarstva kulture koristili u privatne svrhe, a s njih i podizali gotovinu te si tako priskrbili protupravnu imovinsku korist.

Zbog teškog zdravstvenog stanja Andree Zlatar Violić, suđenja njoj i Šipušu su razdvojena, a ona se danas na Županijskom sudu u Zagrebu izjašnjavala o optužnici izjavivši da se ne osjeća krivom.

Dodala je i da ne priznaje materijalni dio tužbenog zahtjeva. Njena obrana temeljit će se na tvrdnji da u Ministarstvu kulture ne postoji propis koji određuje tko ima pravo na reprezentaciju i što u nju spada te da je sva podignuta gotovina potrošena u službene svrhe.

Uskok tvrdi da je podizanjem gotovine i plaćanjem privatnih računa službenom karticom Ministarstva kulture Zlatar Violić državni proračun oštetila za nešto više od 99 tisuća kuna, a sebi u gotovo istom iznosu pribavila "nepripadnu imovinsku korist", iako je više od 159 tisuća kuna naknadno vratila mjesečnim obustavama na plaći i uplatom gotovine u blagajnu ministarstva. U optužnici stoji i da je za svoje privatne potrebe podigla nešto više od 146 tisuća kuna koje je beskamatno koristila, pri čemu je Ministarstvo kulture dodatno terećeno i za 4.766 kuna naknade za podizanje te gotovine.

Još gotovo 100 tisuća kuna Zlatar Violić je prema tvrdnjama tužiteljstva potrošila plaćajući kreditnim karticama i narudžbenicama privatne troškove u "raznim ugostiteljskim objektima i drugim prodajnim mjestima" u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI