Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Metropolitan Opera otkazala cijelu sezonu 2020/2021

Metropolitan Opera otkazala cijelu sezonu 2020/2021

Čuvena njujorška operna kuća objavila je danas kako je zbog pandemije korona virusa prisiljena otkazati cijelu ovu sezonu, čime se dodatno produljuje najveća kriza u 137 godina postojanja tog teatra.
Share on facebook
Share on twitter

Pandemija je tu opernu kuću s 3,800 mjesta u gledalištu zatvorila još sredinom ožujka, zbog čega je Met ostao bez više od 150 milijuna dolara prihoda, dok je preko 1000 stalno zaposlenih, uključujući i jedan od najboljih orkestara na svijetu od travnja na neplaćenom prisilnom odmoru. Budući se pak pandemija u SAD ne smiruje i ne onemogućava prethodno planirano otvaranje Meta na Novu godinu, ravnatelj Peter Gelb, pokušava poslovanje kuće prilagoditi novonastalim okolnostima pokušavajući dodatno smanjiti troškove poslovanja.

Budućnost Meta ovisi o njegovoj umjetničkoj kavliteti, koja mora biti bolja nego ikad ukoliko mislimo vratiti publiku. No, moramo rezati troškove.”, kaže Gelb.

Otkazujući aktulnu sezonu, Gelb je najavio ambiciozne planove za onu iduću 2021/22 kako bi ohrabrio pretplatnike i publiku uvjerio da Met ima robustan plan za funkcioniranje. Gelb tvrdi kako će u pregovorima sa sindikatima pokušati postići konsenzus o ustupcima i rezanju troškova koji će biti nužni u post-pandemijskom svijetu, a s kakvima se već suočavaju brojne institucije u kulturi diljem svijeta.

Uprava Meta posljednji je put tražila ustupke sindikata 2014. godine, a rezultat su bili žestoki sukobi zbog kojih je kazalištu prijetilo zatvaranje, no na kraju je dogovor ipak postignut, a plaće su tek minimalno smanjene. Ovaj put pregovori će vjerojatno biti puno teži, a pomoći im neće ni činjenica da je prije nekoliko dana objavljeno kako je kazalište svom bivšem glazbenom ravnatelju, Jamesu Levineu, isplatila 3.5 milijuna dolara u sklopu nagodbe nakon što ga je usljed niza optužbi za seksualno uznemiravanje otpustila 2018. godine.

Korona je u Metu već odnijela dva života, od virusa su preminuli Vincent J. Lionti,violist i Joel Revzen, pomoćni dirigent.  Operna diva Anna Netrebko — koja bi u idućoj sezoni trebala nastupati kao zvijezda Puccinijeve Turandot, objavila je ranije ovog mjeseca da je hospitalizirana zbog virusa nakon što je s kolegom nastupala u moskovskom Boljšoju.

Pokušavamo poslati poruku da je Met spreman suočiti se s novim vremenima i da život mora ići dalje.", pokušao je optimistično zaključiti Gelb.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI