Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Intendantica HNK u Zagrebu na tvrdnje o mobbingu uzvraća tužbama

Intendantica HNK u Zagrebu na tvrdnje o mobbingu uzvraća tužbama

Čak 50.000 kn Vrgoč traži od liječnika, a 20.000 kn od sindikalnog povjerenika u sudskim procesima kojima odgovara na optužbe za mobbing. [DOKUMENTI]
Share on facebook
Share on twitter

Niz nikad dokazanih optužbi za mobbing, Dubravku Vrgoč, aktualnu intendanticu HNK u Zagrebu prati još od početka ravnateljske karijere,  iz doba dok je bila na čelu ZKM. No, otkad upravlja središnjim nacionalnim teatrom  optužbi je sve više i sve su češće, iako niti jedna od njih kao ni u ZKM - nije dobila sudski epilog.

Sve to uskoro bi se trebalo promijeniti jer je Vrgoč što građanski, što kazneno za klevetu tužila dr. Andriju Leskura, voditelja Ambulante za mobbing Doma zdravlja centar te Damira Kovača, povjerenika Sindikata scenske djelatnosti, i to zbog medijskih istupa u kojima su tvrdili da sustavno provodi mobbing nad zaposlenicima kazališta.

Vrgoč u svim postupcima zastupaju Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, dok oba optuženika znakovito - ali navodno posve slučajno - zastupa odvjetnik Milko Križanović.

Vrgoč je na naš upit da komentira tužbe kratko odgovorila kako je riječ o postupcima između privatnih osoba, no odvjetnik tuženih tvrdi kako je stvarno stanje potpuno drugačije i kako su oba tuženika postupala isključivo po službenoj dužnosti, jedan kao voditelj Ambulante za mobbing, a drugi kao povjerenik sindikata.

Dapače, kako stoji u odgovoru na tužbu protiv Kovača, sindikalni povjerenici zaštićeni su od progona i za djela koja nisu povezana sa sindikalnim djelovanjem čak 6 mjeseci nakon isteka mandata, pa bi tužbu bilo moguće promatrati i kao posve nelegitiman pritisak na sindikalno djelovanje, tvrdi obrana.

Podsjetimo, već i samo imenovanje Dubravke Vrgoč izazvalo je niz protestnih istupa zaposlenika HNK u Zagrebu, a cijela se priča intenzivirala početkom tekuće sezone kad je u svojstvo sindikalista upravo Damir Kovač nizu medija najavio štrajk upozorenja zaposlenika do kojeg ipak nikad nije došlo.

Uslijedili su sporadični medijski istupi u kojima se problematizirao kontinuirani odlijev kadrova iz zagrebačkog HNK, opet navodno zbog mobbinga, no uzroke na stranu, nepobino je u studenome 2018. HNK imalo upražnjeno čak 2.5% svih radnih mjesta u kući, mahom - voditelja službi.

U prosincu prošle godine dodatno 'ulje na vatru' dolila je činjenica da je za predstavnika svih zaposlenika u Kazališnom vijeću HNK u Zagrebu izabran upravo rečeni sindikalist Kovač. Na funkciju je stupio 4.12.2018., a malo više od mjesec dana kasnije, polovicom siječnja, u nizu medijskih istupa ponovio je svoje tvrdnje o teškim uvjetima rada i kadrovskom stanju središnje nacionalne kazališne kuće.

Također u siječnju, nizu se institucija - od Odbora za kulturu zagrebačke Gradske skupštine, preko Kazališnog vijeća do Inspekcije rada Ministarstva rada - obratio i voditelj Ambulante za mobbing, dr. Leskur i to - kako tvrdi - zbog empatije s iznimno velikim brojem svojih pacijenata, zaposlenika HNK u Zagrebu, koji su bili na bolovanju ili dali otkaze, sve slijedom uvjeta rada.

I dok Vrgoč u svoju obranu - barem našoj redakciji - ne želi reći ni riječi, optuženi redaju argumente: pozivaju se na odluke Europskog suda za ljudska prava i činjenicu da je Vrgoč javna osoba na javnoj funkciji, da su tuženi postupali iz pozicija na koje su imenovani, a ne privatno. Navode i kako ne može biti riječi o kleveti već samo o vrijednosnim sudovima, i opet osobe na javnoj funkciji, te kako tužba zadire u područje ljudskih i slobode govora.

Kovac odg na tužbu

Slučajno ili ne, istovremeno s ovim postupcima HNK u Zagrebu opetovano pokušava pronaći voditelja službe općih i pravnih poslova, voditelja scenske proizvodnje, te rukovoditelja službe pravnih i općih poslova, da nabrojimo samo neke od otvorenih rukovodećih pozicija.

 

 

 

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE