Već 10 dana čekamo odgovor Ministarstva kulture o Đapiću. Pomozite da ga i dobijemo!

U utorak, 28. studenoga uputili smo Ministarstvu kulture upit je li i kako imenovanje Anta Đapića u Kazališno vijeće HNK Osijek – zakonito. Odgovor još čekamo. Možda nam vi možete pomoći.

  

27. studenoga objavili smo priču o tome kako je Anto Đapić imenovan u Kazališno vijeće Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku premda Zakon o kazalištima izričito kaže:

Članak 31. (NN 121/13)
Kazališno vijeće javnog kazališta i javne kazališne družine ima pet ili sedam članova od kojih većinu imenuje predstavničko tijelo osnivača iz reda uglednih umjetnika i radnika u kulturi, koji nisu državni službenici ureda državne uprave u županiji na čijem području kazalište djeluje, odnosno gradskog ureda nadležnog za poslove kulture, najmanje jedan član bira se iz redova kazališnih umjetnika, a jedan iz redova svih zaposlenika. Ako članu vijeća iz reda kazališnih umjetnika, odnosno zaposlenika prestane rad, prestaje mu i članstvo u vijeću.

Gospodin Đapić jako se uvrijedio zbog tog propitivanja pa je poručio kako je 'deplasirano govoriti' o njegovom doprinosu kulturi. Iako Zakon ne spominje doprinos. Nego 'ugledne umjetnike i radnike u kulturi'.

Zato smo dan nakon objave članka poslali upit pomoćnici ministrice kulture, Ivi Hraste Sočo, a koja je na čelu Uprave za razvoj kulture i umjetnosti i međunarodnu kulturnu suradnju, te u njezin resor spada i kazalište. Isti je glasio ovako:

Poštovana,

Koncem listopada Grad Osijek je kao jedan od osnivača u Kazališno vijeće HNK Osijek imenovao Antu Đapića. Međutim, ni njegova biografija koja je prilikom izbora predstavljena vijećnicima,
niti njegovo dosadašnje javno djelovanje ne pokazuju kako to g. Đapić zadovoljava
Zakonom o kazalištima propisane uvjete za imenovanje u Kazališno vijeće, odnosno one ‘uglednog umjetnika i radnika u kulturi’. Kako je Ministarstvo kulture opet slijedom Zakona o kazalištima nadležno za nadzor nad zakonitošću rada i akata HNK Osijek, Ljubazno vas molim za žurni odgovor - što Ministarstvo kani poduzeti u ovom slučaju?

Gospođa Hraste Sočo email je pročitala istog dana u 19:19.

No, odlučila nam je odgovoriti tek dva dana kasnije, 30. studenoga u 15:27.

Poštovana,

Vaš sam upit proslijedila djelatnicima zaduženim za odnose s javnošću Ministarstva kulture koji će na isti i odgovoriti.

Srdačan pozdrav

dr.sc. Iva Hraste Sočo

Danas je eto, 7. prosinca. Odgovora - nema.

Ako i vas kao i nas zanima kako gospodin Đapić može biti član Kazališnog vijeća HNK Osijek, odnosno kako ga je moguće smatrati 'uglednim umjetnikom i radnikom u kulturi', evo kako možete pomoći:

na adresu pisarnica@min-kulture.hr pošaljite upit kakav smo i mi poslali.

Možda nam svima zajedno ipak odgovore.

Sviđa vam se ovaj tekst?
Pomognite nam da ih objavimo još i ostanemo neovisni o oglašivačima i politici:
pretplatite se na Teatar.hr ili platite članak SMS porukom.