Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Igor Kirov ucjenjuje HNK Split i splitsko Gradsko vijeće

Igor Kirov ucjenjuje HNK Split i splitsko Gradsko vijeće

Aktualni ravnatelj Baleta HNK Split prijeti da će u slučaju da ne ostane na toj poziciji po izboru novog intendanta, zabraniti izvođenje svih svojih koreografija koje nalaze na repertoaru kazališta.
Share on facebook
Share on twitter

Kako smo već pisali, natječaj za intendanta HNK Split okončan je nakon što se na njega prijavio samo jedan jedini kandidat, redatelj Ivan Leo Lemo. Kazališno vijeće prihvatilo je njegov program te uputilo preoruku Gradskom vrijeću da ga imenuje za intendanta u idućem četverogodišnjem razdoblju.

Lemo je pak javno iznio imena svojih najbližih suradnika, odnosno ljudi koji po njemu trebali zauzeti pozicije ravnatelja Drame, Opere i Baleta, a to su:  Jasna Jukić,  Igor Tatarević i Leo Mujić

Kad će Gradsko vijeće o tome odlučivati zasad je još uvijek nepoznanica, a kako je u više navrata medijima razložio sam Lemo, velike su šanse da zbog političke trgovine Gradsko vijeće odbije potvrditi njegov mandat.

Dodatni uteg toj trgovini dao je i aktualni ravnatelj splitskog Baleta, Igor Kirov, izjavivši Slobodnoj Dalmaciji kako će u slučaju da ne ostane na mjestu ravnatelja splitkom Hrvatskom narodnom kazalištu zabraniti izvođenje svojih koreografija čime bi zapravo srušio gotovo kompletan repertoar tog segmenta kuće!

" Mislim da ne bi bilo pametno prekinuti ovaj zamah na pola puta, ali ja tu ništa ne mogu, Grad možda može. Međutim, ako ja odem, HNK Split ostat će praktički bez baletnog repertoara jer svoje predstave "nosim sa sobom", odnosno imam na njih autorska prava. A zašto bih ih drugome ostavio?", rekao je Kirov.

Takav eventualni Kirovljev potez ne bi bio presedan, slično je napravio i Dinko Bogdanić po odlasku iz HNK Split. No, javnih ucjena ove vrste - barem prema nama dostupnim podatcima - u Hrvatskoj još nije bilo.

Bit će stoga zanimljivo suatnoviti je li splitski teatar poučen tim iskustvom izmjenio ugovore za koreografiranje, ali i one s drugim umjetnicima te odvojeno regulirao pitanje autorskog prava i moralnog prava umjetnika da odlučuje gdje, kada i u kojim okolnostima će njegovo djelo biti izvođeno.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE