Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Tko je čovjek koji odgodio Noć kazališta?

Tko je čovjek koji odgodio Noć kazališta?

Ne, ne mislimo na Mladena Pavkovića. On je odgodu tražio, no evo tko je tom zahtjevu - udovoljio.
Share on facebook
Share on twitter

Iako je odgoda Noći kazališta izazvala medijsku lavinu i nepregledni niz tekstova, priloga i komentara, niti iz jednog od njih nećete saznati tko je zapravao odlučio udovoljiti zahtjevu UHBDR91. na čelu s osuđenim bludnikom Mladenom Pavkovićem.

'Zasluge' za taj potez ne pripadaju, kako se mjestimično nagađalo, ministrici kulture, premda je ona imala niz instrumenata kojim je pomicanje Noći kazališta mogla spriječiti. Naime, resorno Ministarstvo manifestaciju koja već godinama okuplja gotovo sva profesionalna kazališta u Hrvatskoj i desetke tisuća gledatelja, a posljednjih je par godina postala i prepoznatljiv hrvatski izvozni proizvod, dakle tu i takvu manifestaciju Ministarstvo kulture godišnje financira s - 30.000 kn!

Ministrica je, dakle, uz nešto izdašniju potporu mogla inzistirati na zadržavanju izvornog datuma Noći kazališta, a ne odobriti udovoljavanje bizarnom zahtjevu jedne minorne udruge, ali eto nije. Samo je medije obavijestila da je odluku o pomicanju termina donio organizator.

A isti je Narodno sveučilište Dubrava, odnosno njegov pogon Dječje kazalište Dubrava, čiji je nekadašnji umjetnički voditelj, Leo Vukelić cijelu manifestaciju smislio i pokrenuo prije devet godina. Vukelić je u međuvremenu napustio tu javnu ustanovu, u kojoj je proteklih par godina bilo prilično trusno.

Ispostavilo se, naime, da je NS Dubrava u milijunskim dugovima zbog čega je u jednom trenutku kazalište u potpunosti prestalo s radom, a protiv tadašnjeg ravnatelja, njegova zamjenika i nekoliko suradnika podignuta je i kaznena prijava zbog financijskih malverzacija teških 7,5 milijuna kuna, te brojnih drugih kaznenih djela!


U jeku tog skandala vlasnik NS Dubrava, Grad Zagreb, odlučio je smijeniti ravnatelja Ivicu Rubića, te ravnateljem imenovati drugoosumnjičenog iz kaznene prijave, te dotadašnjeg zamjenika ravnatelja - Željka Šturlića.

I upravo je potonji, premda to iz medija nikako ne biste mogli razbrati, odlučio promijeniti termin Noći kazališta. Dapače, ne samo da su ga u cijeloj priči zaobišla svjetla medijski reflektora, već je Šturlić ovih dana primio nagradu - Grb Grad Šibenika, a da mu tom prigodom nitko nije postavio niti jedno pitanje o kazališnom skandalu.

Šturlić je rođen u Zagrebu, 1965. godine gdje je završio osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Potom upisuje studij Ekonomskog fakulteta za stjecanje visoke stručne spreme, koji i završava te stječe zvanje diplomiranog ekonomista. Kao vanjski suradnik radio je u Coca-Cola d.o.o., HNK u Zagrebu te u Narodnom sveučilištu Dubrava u kojem je na koncu i zaposlen kao viši stručni suradnik - voditelj Centra za kulturu s posebnim naglaskom na filmske programe. Pri Narodnom sveučilištu Dubrava osniva Školu crtanog filma 'Dubrava' koja nastaje na programskim temeljima već priznate zagrebačke škole crtanog filma, a filmovi nastali u Školi, nagrađivani su i u Hrvatskoj i u svijetu. Potom  započinje suradnju s Međunarodnim dječjim festivalom u Šibeniku organizacijom filmskih projekcija na Gorici, a uskoro postaje i urednikom Filmskog programa Festivala te prije par dana za taj angažman dobija i nagradu - Grb Grada Šibenika.

Upravo je Šturlić potpisao formalni pismeni poziv potencijalnim sudionicima Noći kazališta, koji je poštom distribuiran početkom rujna, te je upravo on i donio odluku o odgađanju manifestacije, a bez da je konzultirao bilo koga od suradnika, partnera ili sudionika iste. Kako i zašto - još uvijek nismo saznali jer Šturlić na upite ne odgovara.

Kao što, barem zasad, ne uspjevamo saznati ishod istrage po gorespominjanoj kaznenoj prijavi.

Klasična, hrvatska priča.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

One Response

  1. Toliko smo otupili na skandale da sve prolazi gotovo neprimjećeno. Tuga i jad.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE