Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > A da braniteljima damo i pravo ‘prve bračne noći’?

A da braniteljima damo i pravo ‘prve bračne noći’?

...čisto da ubrzamo stvari? Ionako sve ide u tom smjeru...

Sutra, u srijedu 3. listopada održat će se konferencija za medije Udruge hrvatskih branitelja domovinskog rata '91., a na temu - Noć kazališta. Na konferenciji će uz notornog predsjednika UHBDR91, nepravomoćno osuđenog seksualnog prijestupnika Mladena Pavkovića govoriti i Zorica Gregurić predsjednica nedavno (!) osnovane udruge Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, poznata urbi et orbi po svojim napadima na HAVC, povjesničar i nesuđeni hrvatski predsjednik Josip Jurčević, Rozalija Bartolić, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata RH, Vlado Ošust, iz Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, prof. Zlatko Majić, iz 1. gardijske brigade 'Tigrovi'... i tko zna tko još ne.

Nema nikakve dvojbe da je konferencija sazvana nakon što se ustanovilo da će većina hrvatskih kazališta programe planirane za Noć kazališta ipak održati u prvobitno planiranom terminu, dakle 18. studenoga. Nadalje, nema nikakve sumnje da će dio tih istih kazališta nakon sutrašnje konferencije pokleknuti pred pritiskom i ipak odustati od predstava 18. studenoga, premda  nema dana u godini u kojem tijekom Domovinskog rata nije bilo žrtva, pa je pitanje smije li se u ovoj zemlji ijednog dana zbivati išta osim braniteljskih aktivnosti.

Doduše, ubuduće možda i neće. Jer je kako stoji u Nacrtu prijedloga zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, osim značajnog povećanja broja branitelja i davanja za njih 25 godina nakon početka rata, braniteljskim udrugama kojih u RH ima preko 1300 (!), ubuduće ćemo plaćati i harač. Doduše, ne po glavi stanovnika, nego po jedinici lokalne samouprave. Naime, u stavku 3. članka 163. rečenog prijedloga Zakona stoji:

Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, odnosno nadležno upravno tijelo Grada Zagreba dužni su osigurati sredstva za praćenje rada i projekata udruga iz Domovinskog rata koje su registrirane i djeluju na njihovom području do 1% proračuna jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Dakle, osim što jedinice lokalne samouprave gotovo preko noći u proračunima moraju pronaći sredstava za braniteljske udruge, Zakon ultimativno zahtjeva da se sredstva za braniteljske udruge osiguraju bez obzira na kvalitetu njihovih programa! Tih 1% ima se potrošiti pa makar udruge kao programe predlagale i kolektivne posjete kladionicama!

Nejasno je, doduše, zašto samo 1%, kad će prema novom Zakonu branitelja u Hrvatskoj biti više od pola milijuna - dakle oko 11% svih hrvatskih građana. Zašto im onda dati samo 1% proračuna lokalnih samouprava? I sve to u  zemlji koja za kulturu nije u stanju izdvojiti ni 1% proračuna Države.

Ali - ima još!

U javnoj raspravi o nacrtu rečenog Zakona, primjedbom se - među inima - javila i udruga Zorice Gregurić, Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara te zatražila da se "za povredu ugleda i časti hrvatskog branitelja i digniteta obrambenog Domovinskog rata" u Kazneni zakon uvede novo kazneno djelo za koje se postupak pokreće po službenoj dužnosti!

Ukratko, možda je krajnji čas da skratimo sve ove iscrpne, skupe i dugotrajne postupke javnih savjetovanja, nacrta, natječaja i inih demokratskih gnjavaža, te da konačno dekretom uredimo kako su branitelji (ma i članovi njihovih obitelji, nije problem) u Hrvatskoj ne samo iznad zakona, nego im pripada sve čega se sjete uključujući i pravo prve bračne noći.

Noć kazališta im, sasvim sigurno, neće biti dovoljna.

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE