13. Noć kazališta

Trinaesta Noć kazališta, koju organizira Narodno sveučilište Dubrava, održat će se 20. studenog u 61 instituciji u 41 mjestu u RH, uz niz popratnih programa i uz strogo poštivanje epidemioloških mjera.

Noć kazališta prvi je puta održana 2008., kada su u njoj sudjelovali Dječje kazalište Dubrava i Šibensko kazalište iz Šibenika, a već iduće je godine ona postala vrlo važan subjekt u razvoju publike, kazališta i kazališnog svijeta.

Cilj je manifestacije podići vidljivost izvedbenih umjetnosti i raditi na razvoju kazališne publike svih dobnih skupina, a obuhvaća javne ustanove i nezavisne izvedbene družine, te pokriva sve grane izvedbenih umjetnosti - od drame, opre, baleta, mjuzikla do suvremenog plesa i performansa, s velikim naglaskom na promišljanje i koncipiranje interaktivnih popratnih sadržaja za aktivno uključivanje građana.

Ove godine u manifestaciji sudjeluje - u čak 19 županija u RH i u više od 40 mjesta - preko 60 kazališta koja će, za razliku od prošle godine, većinu programa izvesti uživo za publiku.

I ove godine u manifestaciji sudjeluju od nacionalnih do amaterskih skupina i družina, primjerice HNK u Osijeku, Splitu, Šibeniku, Varaždinu i Zadru, te INK Pula, pa velik broj javnih gradskih kazališta, nezavisnih kazališta, kulturno-umjetničkih društva, amaterskih družina i kazališta, čiji je popis s detaljnim programima dostupan na mrežnim stranicama Noći kazališta.

Trinaesta Noć kazališta počet će već 19. studenoga izvedbama u Bujama, Dugom Selu, Krapini, Koprivnici i Opatiji. Središnja manifestacija, u subotu 20. studenoga, u kojoj sudjeluje većina kazališta, počet će svečanim otvorenjem u 18 sati u Dječjem kazalištu Dubrava, no mnoga kazališta već od ranog jutra započinju sa svojim programima za najmlađe.

Sve završava u nedjelju 21. studenoga u Županji i Hvaru.

Paralelno s Noći kazališta razvijala se i Europska noć kazališta, koja se pod nazivom European Theatre Night održava u zemljama Europske unije i izvan nje, a ove godine u manifestaciji sa svojim programima paralelno sudjeluju Češka, Slovačka, Austrija, Bugarska i Bosna i Hercegovina.

Noć kazališta održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, te počasnog pokroviteljstva hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE