Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Sezona 2017/2018: Žar ptica

Sezona 2017/2018: Žar ptica

Gradsko kazalište Žar ptica u sljedećoj sezoni najavljuje tri nove predstave od kojih će dvije biti praizvedbe.

Prenosimo najavu sezone kako je istu oglasilo kazalište Žar ptica.

***

 

H.Ch. Andersen: MALA SIRENA

Redateljica: Iva Srnec
Premijera:  05.10.2017.

Hans Christian Andersen je svjetski slavan danski pisac bajki, čija su djela bila su nadahnuće za stvaranje mnogih kazališnih i baletnih predstava, filmova, skulptura i slika.

Sirena je djevojka koja sanja o vanjskom svijetu, smatrajući ga boljim i ljepšim od onog u kojem se nalazi. Nakon prvog izleta na morsku površinu zaljubljuje se u princa koji postaje utjelovljenje svih njenih želja i ambicija. Svjesna je da će se morati odreći  puno toga ako odluči otići u nepoznato, ali ljubav prevlada. Sirena pristaje odreći se svog glasa i zauvijek šutjeti, a za uzvrat će dobiti ljudski lik. Ako progovori čarolija će u trenutku biti poništena, a njezine noge ponovno će se pretvoriti u rep.  U sudbonosnom trenutku ipak progovori ...Nakon što je njezin idealizirani princ iznevjeri Sirena shvaća kako je sve bila iluzija i vraća se u more bogatija za spoznaju da prije svega treba vjerovati u samoga sebe.

Andersenova bajka govori o problemima s kojima se današnja djeca i mladi susreću u velikoj mjeri. Ona se bavi propitivanjem drugog i drugačijeg, predstavlja nam društvo koje postaje sve više zatvoreno, a sve manje tolerantno, gdje različitosti postaju prepreka u komunikaciji i izgradnji jednog kvalitetnijeg društva temeljenog na poštivanju osnovnih ljudskih prava.

 

Zinka Kiseljak: INDIJANSKA BAJKA

Redateljica: Saša Broz
Premijera: veljača 2018.

Prastanovnici Amerike, zajednički zvani  Indijanci djeca su prirode, o kojoj ovise i s čijim zakonima žive u skladu.

Samu srž vjere sjevernoameričkih Indijanaca čine mitovi i legende iz davnih vremena koja su nazivali „vrijeme prije velike promjene”. To je bilo doba kada su ljudi, životinje i prirodne sile imale moć da međusobno razgovaraju.  Takve legende osnovni su izvor indijanskog vjerovanja da svaki čovjek ima svog duha zaštitnika koji nad njim bdije i pomaže mu u teškim trenucima. Taj duh uzima obličje neke životinje tajnovitih sposobnosti, zadužene da svoga štićenika vodi kroza sve opasnosti do konačne pobjede i junačkih podviga. Nekoć su mladi Indijanci napuštali svoje pleme na neodređeno vrijeme i odlazili u šumu u potrazi za svojim zaštitnikom. Tamo bi u samoći, u surovim uvjetima divljine, tragali za nekim znakom ne bi li prepoznali neku životinju kao svoga čuvara. Indijanci su usmenim putem, s koljena na koljeno, prenosili svoje mitove. Pripovijedali bi na otvorenom, uz logorske vatre, djeci koja su ih pomno slušala. Pripovjedač je od slušatelja tražio da s vremena na vrijeme potvrde svoje slušanje glasno izgovarajući: “Ah mo!“ Kada bi odgovori iz dječjih usta utihnuli, pripovijedanje je bilo završeno, a djeca bi odlazila na spavanje. Bajke drevnih starosjedilaca, štovatelja prirode, danas nose snažnu ekološku poruku.

 

Mirjana Pičuljan Štriga: MALENA I KLEPETAN

Redatelj: Želimir Mesarić
Premijera: travanj 2018.

Naš najpoznatiji rodan  Klepetan u Žar pticu slijeće u travnju, u priči Malena i Klepetan Mirjane Pičuljan Štriga.

Ova ljubavna priča iz svijeta roda koja je izazvala veliki interes i senzibilitet javnosti, samo je potka za širu edukativnu priču o životu i zaštiti ptica selica, kojom se bave brojni domaći i svjetski projekti ukazujući da su na svom migracijskom putu ptice selice izložene velikoj pogibelji.

Ilustracije radi, unatoč formalnoj zabrani lova na samo jednom dijelu njihovog migracijskog puta preko Libanona, u dužini od svega 200 kilometara, godišnje biva ubijeno oko 2,6 milijuna ptica selica.

Bit će to prilika da ih na ovom zajedničkom  čudesnom putovanju bolje upoznamo, ali i da ponešto naučimo od njih.

Malenu i Klepatana, priču o velikoj ljubavi, odanosti i prijateljstvu i neophodnom suživotu čovjeka i životinja, radit ćemo u suradnji s Javnom ustanovom Zeleni prsten zagrebačke županije, koja je 2017. raznim aktivnostima i prezentacijama među dječjom populacijom obilježila godinom bijele rode.

 

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE