Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Uma Thurman debitira na Broadwayu

Uma Thurman debitira na Broadwayu

...i to u političkoj drami autora 'House of Cards', a sama priča o produkciji također je svojevrsni triler.
Share on facebook
Share on twitter

Njih dvoje su power couple u Washingtonu, a ona je uz to i stručnjakinja za korištenje visprenosti i seksualnosti za vlastiti probitak, te još stigne imati i - ljubavnika.

Kratki je to sadržaj drame Žena iz Pariza kojom će Uma Thurman ove jeseni debitirati na Broadwayu, a čiji je autor Beau Willimon scenarist tv serije House of Cards, ali i Clooneyevog filma The Ides of March.

Drama je zapravo vrlo slobodna adaptacija francuskog bulevarskog klaska iz 19. stoljeća, Parižanka, Henrya Françoisa Becquea, a nastala je još 2011. godine po narudžbi malog, ali slavnog off-broadwayskog kazališta Flea. No, od trenutka narudžbe pa do brodwayske premijere, tekst je prošao iznimno zanimljiv put, a ta avantura uključuje i cijeli niz hollywoodskih zapleta.

Naime, Willimon je još 2008. godine upravo u Flea postavio svoju dramu Lower Ninth, pa je spremno prihvatio njihovu naruždbu da adaptira francusku dramu i smjesti je u suvremene američke prilike. U međuvremenu je, međutim, jedna druga njegova uspješnica, Farragut North, zapela za oko Georgeu Cloonyu i postala predložak za The Ides of March.

Willimon je preko noći postao zvijezda, za njega su se počeli otimati hollywoodski redatelji i agenti, pa je produkcija Žene iz Pariza odjednom postala - problem. Režije se prihvatio Joel Schumaher, no njegovi i Willimonovi agenti nikako se nisu mirili s činjenicom da će predstava igrati u dvorani od tek 74 mjesta u gledalištu. Uprava nezavisnog Flea pak nije htjela ispustiti iz ruku očiti hit, pa su krenuli pregovori o eventualnom zamjenskom prostoru na Broadwayu, otkupu prava ili nekom trećem kompromisnom rješenju.

2013. godine dogovorena je out-of-town testna produkcija na sceni South Coast Repertory u Južnoj Californiji. Predstavu koja je dobila podijeljene, ali ipak ohrabrujuće kritike, režirala je Pam MacKinnon, a glavnu žensku ulogu igrala je Dana Delany.

Potom je MacKinnon, inače dobitnica nagrade Tony, igrom slučaja upoznala Thurman i predložila joj da pročita komad. Thurman se oduševila tekstom i odlučila u njemu zaigrati, a to je preko noći značilo i dogovor Flea i Williamsonovih agenata. No, ubrzo je sve opet zapelo jer jeThurman lani doživjela nesreću na jahanju.

Sad je konačno, čini se, ipak sve u redu, pa je premijera na Broadwayu (na još uvijek nepoznatoj sceni), zakazana za 30. studenoga.

Bit će to tek druga profesionalna uloga Ume Thurman u kazalištu. U onoj prvoj, off-broadwayskoj produkciji Mizantropa, 1999. godine - barem ako je vjerojati kritičarima - nije briljirala. Ona sama pak kaže da je tad puno naučila i da je svjesna da je čeka puno, puno rada kojem se - kaže - veseli.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI