Search
Close this search box.

Teatar HRT: cjelodnevno obilježavanje Svjetskog dana kazališta

27. ožujka na Trećem kanalu Hrvatske televizije predviđen je cjelodnevni program posvećen kazalištu.

Od 1962. godine, na inicijativu ITI-ja (Hrvatski centar ITI - International Theatre Institute) 27. ožujka obilježava se kao Svjetski dan kazališta. Ova je godina jubilarna, 55. godina, u kojoj će se uz međunarodne i naše poruke eminentnih kazališnih djelatnika kroz razna događanja pokušati privući posebna pozornost gledatelja na kazalište.

međunarodne poruke ove je godine poznata dramska umjetnica, francuska glumica Isabelle Huppert. Za hrvatsku poruku HDDU je odabrao tekst redatelja Georgija Para iz 2001. godine koji nevjerojatno aktualno svjedoči o današnjoj situaciji u našem kazališnom životu.

Ove je godine na taj dan na Trećem kanalu Hrvatske televizije predviđen cjelodnevni program posvećen kazalištu. Program će započeli u 10.00 sati. Tijekom dana emitirali ćemo predstave iz našeg arhiva.

U 10 sati prikazuje se snimka predstave  Peća i vuk: Sergej Prokofjev

U 11:20 slijedi snimka kazališne predstave  Hekuba: Marin Držić

U 13 sati pogledajte snimku kazališne predstave M. Krleža: Tri kavaljera frajle Melanije

U 15:15 Drago Gervais: Duhi, snimka kazališne predstave
Komedija "Duhi" televizijska je adaptacija kazališne predstave riječkog HNK "Ivana pl. Zajca" snimljena u živopisnom prostoru starog grada Kastva. Vesela igra Drage Gervaisa puna je lepršavih i ironičnih finesa oko glavnog junaka komedije, starog, zaljubljivog i dobroćudnog Celestina. Bit će tu mnogo svađe, vike, podvala, pjesme i noćnih duhova, no sve će završiti u vedrom ali i pomalo sjetnom tonu.
Uloge:  Slavko Šestak, Zrinka Kolak Fabijan, Edita Karađole, Zdenko Botić, Ana Kvrgić, Rijad Ljutović, Predrag Sikimić, Zlata Perlić Weltrusky, Dražen Mikulić, Davor Jureško, Marija Geml, Ivana Savić Čegljević, Denis Brižić, Asim Bukva, Nenad Vukelić
Režija:  Marin Carić
Godina proizvodnje:  2008.

U 16:40 prikazujemo Kroćenje goropadnosti, snimka kazališne predstave
Hrvatsko narodno kazalište u Splitu s "Kroćenjem goropadnosti" dokazuje svježinu i modernost izvedbe, a snimka datira iz 1985. godine. Klasično djelo Williama Shakespearea u prijevodu Vladimira Gerića za televiziju je adaptirao i režirao Marin Carić kao san jednog pijanca kojim se poigrala skupina nestašnih mladića.
Uloge: Zdravka Krstulović, Miodrag Krivokapić, Darko Ćurdo, Josip Genda, Zoja Odak, Vasja Kovačić, Ratko Glavina, Ranko Tihomirović, Dara Vukić, Rade Perković, Pero Vrca, Čedo Martinić

U 19:20 pogledajte C. Goldoni - Mala kavana, izravni prijenos predstave iz Gradskog kazališta Komedija

Između predstava, u studiju na Prisavlju, voditeljica Daniela Trbović i teatrolog, kazališni kritičar i dramaturg Matko Botić razgovarat će u izravnom prijenosu s gostima. U tim će razgovorima biti najavljene predstave koje slijede, ali jednako tako bit će riječi i o temama koje su važne i značajne upravo za ovu i proteklu godinu - poput obilježavanja 450. obljetnice smrti Marina Držića ili sjećanje na naše umjetnike koji su nas prošle godine napustili.

Predviđena su i uključenja u Split, Osijek, Dubrovnik, Pulu i Rijeku, gdje će naši novinari razgovarati s kazališnim djelatnicima.

Kao završnica dana predviđen je izravni prijenos kazališne predstave Mala kavana  iz Gradskog kazališta Komedija u Zagrebu. Tako će se omogućiti gledateljima iz cijele Hrvatske da istovremeno uživaju u odabranoj predstavi.

Redatelj projekta: Danko Volarić
Redatelj izravnog prijenosa kazališne predstave iz GK Komedija: Siniša Bajt
Voditelji: Daniela Trbović i Matko Botić
Urednica: Lada Džidić Barić

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE