Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > 100. obljetnica dolaska Margarete Froman u Zagreb: Od Moskve, preko Zagreba do Amerike

100. obljetnica dolaska Margarete Froman u Zagreb: Od Moskve, preko Zagreba do Amerike

U emisiji 'Oda-birano' Hrvatskog radija, urednice Ive Lovrec Štefanović premijerno poslušajte povijesno-glazbeni radiopis posvećen čuvenoj baletnoj emigrantkinji Margareti Froman.

Margareta Froman je u tri i pol desetljeća djelovanja u Zagrebu ostvarila golem repertoar - koreografirala pedesetak baleta, divertismana i baletnih večeri, režirala 39 opernih i 15 operetnih naslova, a neke i više puta. Koreografirala je baletne brojeve u sedamdesetak opera i opereta, u režijama drugih redatelja. Kao operna redateljica stala je uz bok prvacima hrvatske kazališne moderne Ivi Raiću, dr. Branku Gavelli i Titu Strozziju, u "zlatnom razdoblju" Zagrebačke opere ravnatelja Krešimira Baranovića, 1930-ih.

Rusko-jugoslavenska plesačica i koreografkinja Margareta Froman (1896.–1970.) školovala se u Mo­skvi, gdje je bila primabalerina Boljšoj teatra. Od 1914. gostovala je s Djagiljevljevom trupom u zapadnoj Europi i SAD-u. Od 1921. primabalerina je, koreografkinja, baletna, operna i operetna redateljica u Zagrebu, s prekidom od 1927. do 1929. ka­da je djelovala u Beogradu. Iz­vrsno školovana plesačica, svo­je je bogato umjetničko iskustvo prenijela u hrvatsku sredinu i počela novu eru Zagrebačkog baleta, organizirajući ga na kla­sičnim temeljima. Važan je njezin rad u oblikovanju hrvatskoga baletnog repertoara. Od 1955. živjela je u SAD-u.

U radiopisu koji je autorski osmislio Davor Schopf o značenju Margarete Froman za baletni i kazališni Zagreb govore Ljiljana Gvozdenović te Maja Đurinović i Martina Petranović, sudionice znanstveno-umjetničkog skupa o njezinu dolasku u Zagreb koji je održan krajem 2020. u Hrvatskom centru ITI-ja, a glazbu baletnog klasa izvodi Rikard Foglar.

Oda-birano: Od Moskve, preko Zagreba do Amerike poslušajte na prvom programu Hrvatskog radija u utorak, 04.05.2021. od 18:15 do 18:55, a nakon emitiranja snimka emisije ostaje dostupna u slušaonici.

 

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE