Naslovnica > PREDSTAVE > Otello (HNK Split)

Otello (HNK Split)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
56. Splitsko ljeto započinje jednom od najpoznatijih Shakespeareovih tragedija, ali kao i obično - u opernoj varijanti. Shakespeareu pomažu Verdi, redatelj Giulio Ciabatti te dirigent Nikša Bareza.
autorski tim funkcija
Stipe Mađor Božinovićmajstor mačevanja
Irina Padovanšaptač
Elza Tudor Gančevićinspicijent
Iurai Saleri oblikovatelj svjetla
Chiara Barichellokostimograf
Pier Paolo Bisleriscenograf
Giulio Ciabattiredatelj
Nikša Barezadirigent
Arrigo Boitoautor libreta
Jasna Žarićsuradnik režije
Domeniko Briškizborovođa
Tetjana Borčagivskakorepetitor
Vera Pavasovićkorepetitor
Julian Nechitakoncertni majstor
Giuseppe Verdiskladatelj

HNK Split u koprodukciji s Teatrom Verdi iz Trsta postavlja jednu od najpoznatijih opera Giuseppea Verdija.

Otello je, naravno, nastao prema istoimenoj Shakespeareovoj tragediji, a Verdi ga je skladao nakon deset godina mirovine. Veliki se skladatelj, naime, nakon Aide odlučio ostaviti partitura,  ali nije mogao odoljeti Otellu – oduvijek je htio skladati operu po nekom Shakespeareovom komadu.

Nakon što je Verdi dovršio glazbu, počele su prve probe. Cijeli proces rada je držan u strogoj tajnosti, dok su Italijom kolale razne glasine, a publika jedva čekala Verdijevu novu operu.

Otello je premijerno izveden 1887. u milanskoj Scali i odmah je postigao ogroman uspjeh.

Verdi i libretist Arrigo Boito izbacili su prvi Shakespeareov čin, pa radnja Otella počinje na Cipru. Osim toga, opera vjerno prati Shakespeareovu tragediju – Otello je ponajbolji vojskovođa kojeg mletački dužd šalje na Cipar ne bi li ga obranio od Turaka. Osim Otella, tu je i njegova žena Desdemona, njegov pomoćnik Jago, Jagova žena Emilija, poručnik Cassio te Roderigo koji želi uništiti Otellov brak i pridobiti Desdemonu za sebe.

Nakon što Otello promakne Cassia, a ne Jaga, tako stvarajući smrtnog neprijatelja, Jago oko Desdemone i Otella splete mrežu intriga iz koje se nesretni par ne može izvući. Jago uvjeri Otella da ga Desdemona vara, a Cassia proglašava njenim ljubavnikom. Otella svlada zelenooko čudovište, ljubomora, pa on ubije Desdemonu na spavanju. Nakon što Jagova žena Emilija prizna da je sve bila laž, Otello počini samoubojstvo.

Giulio Ciabatti operni je redatelj koji osim u talijanskim opernim kućama s uspjehom režira i na međunarodnim festivalskim pozornicama. Potpisuje niz opera od klasičnih djela poput Verdija, Puccinija, Donizzettija, preko Brechta-Weilla i Bernsteina do Poulenca. Režiju 'Otella' u Split prenosi iz Trsta, gdje je ove godine premijerno odigran pod ravnanjem maestra Nella Santija, dok će splitskom varijantom dirigirati maestro Nikša Bareza.

 

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE