Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Ekskluzivno: Rat Pack ‘Rigoletto’

Ekskluzivno: Rat Pack ‘Rigoletto’

Donosimo vam video ulomke i galeriju fotografija iz radikalne inscenacije Verdijeva 'Rigoletta' premijerno izvedenog u Metropolitan operi u ponedjeljak, a kojeg ćete u prijenosu uživo moći pogledati 16. veljače. U glavnoj ulozi predstave smještene u Las Vegas (!) nastupa - Željko Lučić!
Share on facebook
Share on twitter

Zasigurno naiščekivaniji naslov tekuće sezone u Metu bio je slavljenički Rigoletto oko kojeg je i prije objave programa već nastala ‘frka’. Naime, staru produkciju iz 1989. u režiji Otta Schenka trebala je zamijeniti nova u režiji Luca BondyaNo, nakon svih skandala koji su pratili njegovu Toscu, Gelb mu je otkazao suradnju, a režiju povjerio brodwayskom veteranu Michaelu Mayeru, koji je 2007. nagrađen Tonyem za Spring Awakening.  

Mayer je predstavu odlučio smjestiti u Las Vegas (!), i naslovnog lika prikazati kao kompulzivnog kockara Sinatrina šarma, i sve to u razdoblju ’60-tih. Glavnu ulogu pjevao je srpski bariton Željko Lučić, a njegovu kći - Diana Damrau, pa im eto nedostaje još samo Juan Diego Florez da budu u identičnom sastavu kao 2008. u Dresdeno, o čemu na je Lučić svojevremeno pričao u intervjuu.

Publika je premijeru predstave u ponedjeljak dočekala s oduševljenjem, no ne i kritika koja je Mayeru zamjerila nedosljedno provedeni i 'zbrčkani' koncept, koji je kažu naročito naštetio ukupnom doživljaju pjevački sjajne Lučićeve izvedbe.

Za razliku od kultne produkcije istog naslova u režiji Jonathana Millera za English National Operu iz 1982., koja je bila smještena u čuveni kavrt Little Italy u New Yorku 1950-tih, i u kojo je Rigoletto bio pipničar u mafijaškom gnijezdu, u Metovoj je predstavi posve nejasno koja je funkcija glavnog junaka u golemom Vojvodinu kasinu.

Kritičare nije impresionirala ni pojava pravog pravcatog cadillaca na pozornici, ni ini trikovi za kojima je Mayer posegnuo, a hoće li sličnog mišljenja biti i međunarodna publika saznat ćemo 16. veljače kad predstavu u izravnom prijenosu iz Meta možete pogledati i u pet hrvatskih gradova. Detaljne informacije o mjestima projekcija potražite u našem kalendaru...

16.2.2013. | Giuseppe Verdi: Rigoletto

dirigent: Michele Mariotti
redatelj: Michael Mayer
scenograf: Christine Jones
kostimograf: Susan Hilferty
oblikovatelj svjetla: Kevin Adams
koreograf: Steven Hoggett
posjela: Diana Damrau (Gilda), Oksana Volkova (Maddalena), Piotr Beczala (Duke ofMantua), Željko Lučić (Rigoletto), Štefan Kocán (Sparafucile)

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE