Search
Close this search box.

I ove godine slavimo ‘Rođendan umjetnosti’

Hrvatska radiotelevizija ove će godine obilježiti proslavu Rođendana umjetnosti uz četverosatni program na Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) i internetskoj stranici hrt.hr

U nedjelju 17. siječnja Hrvatski radio jedanaesti će se put uključiti u međunarodni projekt Rođendan umjetnosti, koji je osmislila skupina za ars acustica Europske radijske unije – Euroradija. Uz satelitske izravne prijenose događaja iz dvadesetak gradova Europe i Kanade Zagreb se, odnosno HRT, u proslavu rođendana umjetnosti uključuje prijenosom projekta naslovljenog T'N'T / Tesla 'n' Twain iz zagrebačkoga kluba Vinyl.

Projekt Rođendan umjetnosti slijedi ideju francuskoga umjetnika Roberta Fillioua, koji je 17. siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije milijun godina. Nakon njegove smrti 1987. godine umjetnici diljem svijeta slave njegovu zamisao  vječne mreže (La Fête Permanente ), pa se rođendan umjetnosti tako slavi različitim događajima uz obvezu umjetnika sudionika da donesu svoj dar koji će se moći tom mrežom podijeliti s drugima.

HRT i kolektiv SKROZ svoj su dar odlučili posuditi iz bogate riznice mirotvornih ideja Nikole Tesle i Marka Twaina, i to posve prigodno jer se ovogodišnji rođendan umjetnosti poklapa sa 70. obljetnicom prvoga zasjedanja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Kako su dva prijatelja, Nikola Tesla i Mark Twain, planirala ostvariti mir u svijetu i to – zauvijek, te kako su u tome procesu vidjeli ulogu umjetnosti, a kako znanosti, što je od njihovih ideja doprlo do njihovih, a što do naših suvremenika, otkrit će nam glumci Danijel Ljuboja (Tesla) i Žarko Potočnjak (Twain), glazbenici Sara Renar, Gordan Tudor i Dušan Duco Vranić te multimedijski umjetnik Bojan Gagić u autorskome projektu Vedrana Peternela, Maje Sviben i Nore Krstulović, odnosno kolektiva SKROZ, dok je oblikovanje zvuka povjereno Mateu Patekaru.

"Već deset godina u suradnji dramskoga i glazbenoga programa, odnosno sadašnjih odjela Drama i Glazbeni sadržaji, kao urednice koje se u svojim redovitim emisijama bave eksperimentalnom umjetnošću zvuka, iznova nalazimo veselje u sudjelovanju u međunarodnome projektu koji svakoga siječnja u eteru nacionalnih i neovisnih radijskih mreža okuplja najrazličitije umjetnike i njihove intrigantne ideje i ostvarenja. Izazov je tim veći što smo kao mala sredina potaknuti predstaviti hrvatske umjetnike širokoj Euroradijskoj publici nastojeći pronaći što atraktivnije i zanimljivije projekte koji su povezani i s našom kulturnom tradicijom. Ove godine otvaramo prostor na internetskoj stranici hrt.hr, u kojemu će izravnim prijenosom biti moguće pratiti cijeli program iz Kluba Vinyl, što će biti privlačno ne samo slušateljstvu koje inače prati naše radijske proslave rođendana umjetnosti na Trećemu programu Hrvatskog radija, već i  internetskim znatiželjnicima diljem svijeta", pojasnile su urednice projekta Adriana Kramarić i Iva Lovrec Štefanović.

Cjelokupna radijska proslava ovogodišnjeg 1 000 053. rođendana umjetnosti ostvaruje se na Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) u četverosatnome trajanju, od 20 sati do ponoći. Predstavu T'N'T / Tesla 'n' Twain hrvatska će publika moći gledati i slušati uživo u zagrebačkome Vinylu 17. siječnja od 20.50 uz izravni prijenos na internetskoj stranici Hrvatske radiotelevizije hrt.hr i na novoj multimedijskoj usluzi HRTi na hrti.hr.

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE