Naslovnica > VIJESTI > PLES > Besplatno pogledajte hrvatski dokumentarac o baletu

Besplatno pogledajte hrvatski dokumentarac o baletu

Trojac mladih autora sa Studentske televizije za blagdane vam daruje priču o tri baletne generacije. [VIDEO]
Share on facebook
Share on twitter

U siječnju ove godine pisali smo vam o crowfunding kampanji za film Petite Ballerine, mladog autorskog tima sa Studentske televizije. Kampanja, nažalost, nije uspjela, no to njezine pokretače nije obeshrabrilo, pa su film ipak završili.

U procesu rada on se od priče o Ledi, 16-godišnjoj djevojci čiji je san postati primabalerina, pretvorio u priču o tri plesne generacije, ali i o ljubavi prema baletu.

Ovo baletno putovanje započelo je kad su Renata Šimić, Matej Đuzel, Ivan Granić, Nino Marić i Bruno Gudelj upoznali 16-godišnju djevojku Ledu. Ona im je pokazala što njoj znači balet i na koji načina ga ona vidi i doživljava. Nakon što je prilog o njoj, snimljen za potrebe kolegija na Fakultetu političkih znanosti, prikazan na HRT-u i nakon mnogih pozitivnih reakcija gledatelja i Lede, odlučili su snimiti dokumentarac jer se i njima svidjelo kako to u konačnici može i treba izgledati.  Kako sami kažu - jednostavno su se zaljubili u taj novi svijet.

"Film je to koji svojom temom i pričom istražuje što to znači biti umjetnik i baviti se onim čime želimo bez obzira na sumnje, strahove i teškoće. Uspjeh ne dolazi preko noći ali dolazi onima koji za njega dugo i mukotrpno rade" – kažu autori.

Film prikazuje balerine i baletane kroz tri generacije - djevojka na kraju srednje baletne škole koja se nalazi na prekretnici života, na mjestu na kojem odlučuje da li će se zauvijek posvetiti baletu (Leda Šeparović, 16); balerina na kraju karijere kao plesača, koja se okreće pedagoškom poslu (Mihaela Devald, 44); te baletan koji je svoj život proveo plešući i koreografirajući, postavši jedna od legendi hrvatske, ali i svjetske plesačke scene (Milko Šparemblek, 86).

Ovo troje likova zaokružuju priču o ljubavi i željom za baletom kroz cijeli život, o strašću, žrtvovanju, ambiciji, edukaciji i svemu onome što osoba prolazi u životu zbog želje da bude vrhunska balerina ili baletan. Da bi u tome uspjela, naša "petite ballerine" mora prvo briljirati na međunarodnom natjecanju baletnih plesača "Mia Čorak Slavenska", za koje se priprema mjesecima.

Film Petite Ballerine dosad je prikazan na 11 filmskih festivala diljem svijeta, a osvojio je nagradu na Reviji studentskog filma u Zagrebu. Autori filma su novinari Televizije Student koja je ujedno i produkcijska kuća ovog filma te ga svim ljubiteljima baleta i onima zainteresiranima za ovaj baletni dokumentarac poklanjaju povodom božićnih blagdana.

Teatar.hr financiraju isključivo njegovi čitatelji pretplatama ili donacijama.
Ukoliko nas želite podržati donacijom to možete učiniti ovdje, a pretplatiti se možete ovdje.
Hvala vam!

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI