Naslovnica > VIJESTI > PLES > Sindikat i Radničko vijeće traže otkaz za Bogdanića

Sindikat i Radničko vijeće traže otkaz za Bogdanića

Sindikat i Radničko vijeće splitskog HNK uputili dopise intendantu kazališta, ali i javnosti, u kojima tvrde da incident s rumunjskom balerinom nije bio izoliran te traže da se ravnatelju Baleta, Dinku Bodganiću, otkaže suradnja.
Share on facebook
Share on twitter

Pisma sindikata i Radničkog vijeća prenosimo u cijelosti.

***

Poštovani g. Intendante,

Obraćam Vam se  povodom sastanka održanog u Baletnom studiju dana 11.12.2015., kao i povodom cjelokupne situacije u baletnom ansamblu. Napisavši upozorenje 04.12.2015., u kojem sam opisao atmosferu u kojoj se radi u Baletu, nadao sam se da ćemo svi skupa reagirati na ispravan način, pri čemu prvenstveno mislim na v.d. ravnatelja Baleta, g. Dinka Bogdanića. Nažalost se to nije dogodilo. Već sutradan v.d. ravnatelja Baleta zatražio je popis svih članova sindikata u Baletu, s težnjom nejednakog postupanja temeljenom na članstvu u sindikatu, a sindikalnu predstavnicu izložio verbalnim i drugim pritiscima. Napominjem da je Vaša obveza omogućiti radnicima sindikalno udruživanje i osigurati neometan rad, a nama  je g. Dinko Bogdanić vrlo grubo uskratio to pravo, temeljeno na ZOR-u Republike Hrvatske. Ovaj sindikat  nastojao je  uvijek biti partner poslodavcu, nastojeći zajednički riješiti sve poteškoće na koje smo nailazili, u čemu smo do sada imali uspjeha. Ovakav postupak g. Bogdanića od naše kuće ponovno stvara „slučaj“, u trenucima kad svi ostali ansambli uživaju u radu, kad nam je gledalište rasprodano gotovo na svakoj predstavi... Ovakav postupak g. Dinka Bogdanića opasno je uzdrmao temelje naše dosadašnje suradnje, štoviše ju čini nemogućom, jer g. Bogdanić nema namjeru promijeniti svoj način rada. Ovoj tvrdnji u prilog ide i navedeni sastanak u Baletu, na kojem  se nastavilo s diskriminatornim radnjama po više osnova, a nekima  ste i sami svjedočili.

Prozivanje majki (...sve koje su majke neka dignu ruku...) u bilo kojem kontekstu degutantni je napad na majčinstvo, na osjećaj majčinstva u državi koja je zbog pada nataliteta samo prošle godine izgubila na tisuće stanovnika. Razlog prozivanja je taj što je g. Bogdanić majkama tobože „omogućio“ njegovanje bolesne djece!!! Pobogu, pa tko bi trebao njegovati dijete kad je bolesno!?

Tjerati u mirovinu plesače s pedeset i više godina, ljude koji nisu ostvarili uvjete ni za kakvu vrstu mirovine, u najblažem slučaju je licemjerno, jer dolazi iz usta osobe koja je stekla sve uvjete za mirovinu, ali ju ne želi!!!

Svoje ponašanje pravdati „kratkim fitiljem“ krajnje je neprimjereno, prije svega jer za  rad s ljudima treba sve, samo ne „kratak fitilj“!!!

Javno prozivanje umjetnika koji su bili na bolovanju, iznošenje dužine trajanja i DIJAGNOZE, neprihvatljivo je zadiranje u privatan život zaposlenih. Možda bi bilo dobro pozabaviti se i zdravstvenim kartonom g. Bogdanića, jer nagle promjene raspolaženja, te verbalni ispadi možda imaju i ozbiljniju podlogu od gore navedenog “ kratkog fitilja“.

I na kraju bih spomenuo i javnosti poznati slučaj „diplomatskog skandala“, ali samo kao posljedicu, jer uzroci stoje u svemu gore navedenom, kao i u upozorenju koje sam uputio 4. prosinca, te očitovanju baletne umjetnice Korane Bilan.

Stoga sam najbliži zaključku kako je prekid daljnje suradnje s g. Dinkom Bogdanićem jedino ispravno rješenje ove vrlo složene i teške situacije. A što bi se dogodilo s baletnim ansamblom u slučaju ako bi g. Bogdanić i podnio ostavku?!   NIŠTA!!!   Jer, ne odričemo se ni lako ni nepromišljeno daljnje suradnje s v. d. ravnateljem Bogdanićem, nego zato što smo dovedeni pred zid njegove neshvatljive tvrdoglavosti, pa ako hoćete i nepravednosti prema ansamblu s kojim je doslovce jučer osvojio Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju baletnu predstavu u 2015. godini.

Nadam se da ćete pri donošenju odluke ili preporuke o sankcijama u svezi ponašanja v.d. ravnatelja g. Dinka Bogdanića, uvažiti navedene argumente, jer ste nekima i sami svjedočili, a o ostalima imate pisane prigovore zaposlenika. Ukoliko ste odluku ili preporuku već donijeli, apeliram na Kazališno vijeće   (kojem se također dostavlja ovaj dopis)  da uvaži sve navedeno i postupi na ispravan način.

Gospodo, upozorenje se uputi za prijelaz preko ceste izvan pješačkog prijelaza, a mi opetovano prolazimo kroz crveno svjetlo. Nastavimo li s ovakvom vožnjom, doći će i do žrtava. Vi to možete spriječiti, molim Vas da to i učinite!

S poštovanjem

POVJERENIK  SINDIKATA  HNK  SPLIT

Damir Punda

 

***

 

ZAKLJUČCI SA ZAJEDNIČKE SJEDNICE RADNIČKOG VIJEĆA I SINDIKATA HNK SPLIT
održane 17. prosinca 2015. u 9 sati na temu stanja u Baletu HNK Split
- Incident do kojega je nedavno došlo u Baletu HNK Split, a zbog kojega se v. d. ravnatelja Baleta HNK Split Dinko Bogdanić već ispričao rumunjskoj baletnoj solistici, nije samo izolirani incident i ne odnosi se samo na tu osobu.

- I intendant HNK Split, i Sindikat, i Radničko vijeće kroz cijeli ovaj tjedan dobivaju nove, jednako ozbiljne i jednako zabrinjavajuće pritužbe na postupke kojima se u svom radu služi gospodin Dinko Bogdanić, a koje se također tiču ozbiljnih povreda dostojanstva članova baletnog ansambla HNK Split, što sve zajedno sve više otežava ili čak onemogućuje normalan rad ansambla baleta.

- Ni Radničko vijeće ni Sindikat ne protive se niti žele da se regularni pravni postupci za takve slučajeve preskaču, kao ni da o njima presuđuju bilo Radničko vijeće ili Sindikat. No brojnost takvih slučajeva kao i problemi koje oni iznose suviše su upozoravajući i nažalost se u značajnoj mjeri svi vrte oko raznih oblika nepoštivanja, vrijeđanja, zlostavljanja i ucjenjivanja te su kao takvi potpuno neprihvatljivi.

- Premda svi iznimno cijenimo gospodina Bogdanića kao vrsnog baletnog stručnjaka, dakle i kao plesača i kao koreografa, o čemu najbolje govore njegova brojna priznanja i nagrade, a njegov rad jednako oduševljeno prati i kazališna publika, to svejedno ne mogu niti smiju biti razlozi za iznimno nekorektne postupke prema brojnim članovima baletnog ansmbla, koji umjesto da prestanu samo se umnožavaju. Nema tako uzvišenog baletnog, umjetničkog, sportskog, znanstvenog ili bilo kojeg drugog cilja koji takve postupke može opravdati. K tome, javna isprika jednoj balerini ili skupini plesača može kao gesta dobre volje biti prihvaćena samo ako se to više ne ponavlja i neće ponavljati. Umjesto toga, u međuvremenu imamo nove nasrtaje gospodina Bogdanića na sve one koji su se usudili iskazati da se pod njegovim vodstvom osjećaju isto kao i šikanirana rumunjska solistica.

- Zbog svega iznesenog i Radničko vijeće i Sindikat prisiljeni su od Intendanta i Kazališnog vijeća zatražiti prekid suradnje s gospodinom v. d. ravnateljem Baleta HNK Split Dinkom Bogdanićem.
Pri tome ne mislimo da time radimo bilo kakav zaposlenički pritisak ni na Intendanta ni na Kazališno vijeće nego naprosto iznosimo kako sagledavamo situaciju.

- Vjerojatno osim ostavke, razrješenja, prekida suradnje i slično postoje i drugi načini izlaska iz ove situacije, no oni bi bili mogući tek kad baletni ansmbl ne bi svakodnevno bio izložen novim oblicima pritisaka pa i osvećivanja gospodina Bogdanića zbog toga što je netko pokvario idiličnu sliku o stanju u Baletu HNK Split, premda smo od te idile svakodnevno sve udaljeniji.

- Ovakvim viđenjem situacije ne mislimo da proizvodimo nikakav novi slučaj ili skandal, niti se za njega smatramo odgovornim. Upravo suprotno. Skandal je ako bilo tko misli da tako dalje može rukovoditi nacionalnom kazališnom kućom ili bilo kojim njenim dijelom.
Što prije takve iluzije budu prekinute to bolje po kazalište.
U Splitu, 17. prosinca 2015.

 

Za Radničko vijeće HNK Split                                          Za Sindikat HNK Split
Vjeko Santrić, predsjednik                                              Damir Punda, povjerenik

 

 

 

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI