Naslovnica > VIJESTI > PLES > Dinko Bogdanić opet optužen za zlostavljanje

Dinko Bogdanić opet optužen za zlostavljanje

11 godina nakon suđenja s Nikolinom Bosnar, aktualni ravnatelj splitskog Baleta opet je u centru gotovo identičnog skandala, ovaj put 'začinjenog' i diplomatskom notom.
Share on facebook
Share on twitter

Rumunjska balerina Alexandra Bertea, honorarno angažirana u splitskom HNK uputila je 3. prosinca 2015.  sindikalnom povjereniku dopis u kojem navodi kako je prigodom probe Orašara 2. prosinca 2015. došlo do scena koje je doživjela radno i ljudski ponižavajućim i diskriminirajućim, a za koje uzrokovateljem smatra ravnatelja baleta Dinka Bogdanića.

Sindikalni povjerenik Damir Punda već je sutradan, 4. prosinca 2015. Intendantu HNK Split uputio dopis kojim ga upozorava na napeto radno okružje u RJ Balet; na povišene tonove, prijetnje otkazima te vrijeđanje pojedinih umjetnika, na neregularno snimanje baletnih probi te na kršenje pravilnika o radu u segmentu rasporeda radnog vremena...

U istom je dopisu od Intendanta zatražio “da sve gore navedeno ODMAH PRESTANE, jer naši baletni umjetnici svoj posao obavljaju profesionalno i pošteno i ničim nisu zaslužili gore navedeni tretman", te upozorio da će ukoliko se to ne dogodi, biti “prisiljen upotrijebiti sva pravna sredstava kako bih zaštitio svoje članove.

Optužbama kolegice pridružio se potom, 07. prosinca, u svom pismu Intendantu i jedan stalno zaposleni baletni solist.

Intendant Goran Golovko, koji je u međuvremenu bio odsutan, oba je predmeta povjerio osobi zaduženoj primati i rješavati pritužbe vezane za zaštitu dostojanstva radnika, i taj postupak još uvijek službeno traje.

U međuvremenu, Bertea je navodno zatražila i pomoć rumunjskog Veleposlanstva koje se pisanim putem obratilo kazalištu, no ni oni još uvijek nisu dobili odgovor.

Zbog svega navedenog do kraja će se tjedna sastati i Radničko vijeće HNK Split, koje najavljuje kako će "očigledno biti potrebno ozbiljno preispitivanje rukovođenja baletom" i "poduzeti sve što je potrebno da HNK Split ODMAH PRESTANE biti mjestom bilo kakvog oblika zlostavljanja ili diskriminacije."

Bodanić je pak za danas sazvao sastanak vodstva kuće s Baletom, a na kojem će konačno iznijeti i svoju verziju priče.

Podsjetimo, zbog sličnih optužbi balerine Nikoline Bosnar Bogdanić se već jednom našao pred sudom. U prvom postupku završenom u lipnju 2007. nepravomoćno joj je dosuđena odšteta od 45.000 kuna, no godinu dana kasnije na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu nepravomoćno je oslobođen optužbe.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI