Sezona 2015/2016: GK Žar ptica

Najavu sezone kazališta Žar ptica prenosimo u cijelosti.

***

Gradsko kazalište Žar ptica  sezonu  2015/2016 otvara premijerom slavnog romana PINOKIO,  Carla Collodija, u režiji i dramaturškoj obradi Želimira Mesarića.  Iako je Pinokio doživio brojna filmska i kazališna uprizorenja, na sceni Gradskog kazališta Žar ptica prvi put ćemo vidjeti preobrazbu zločestog lutka u pravog i dobrog dječaka, i to na svečanoj premijeri 1. listopada u 19 sati. Pinokijevoj magičnoj transformaciji kojoj su  roditeljskom brigom i toplinom najviše pridonjeli majstor Geppetto i Vila, Collodi poručuje da samo ljubav pokreće svijet i čini ga sretnim.

U nastavku sezone u kazalištu u Bijeničkoj 97, planira izvesti još tri premijere i 19 repriznih naslova.

Prva od njih koja slijedi  u veljači 2016. bit će  znakovita i simbolična naslova BAJKA O ŽAR PTICI. Predstava utemeljena  na  legendi o Žar ptici ili Ptici Feniksu koja se vječno rađa  autorski je projekt (tekst, dramaturška obrada i režija) Ivice Boban. Dramaturška okosnica teksta predstave slijedi priču o najmlađem i nesretnom kraljevom sinu, kojeg svi smatraju glupim i kojeg zlostavljaju njegova dva starija brata. On snagom svoje dobrote, blagosti i intuicije jedne noći ugleda Žar pticu u svoj njenoj ljepoti. Ona mu pokloni tri zlatna pera i  povede ga na čudesno putovanje spoznaje i sazrijevanja. Potiče ga i hrabri da ne posustane i da svojm maštom može ostvariti sve. Na kraju putovanja  navede ga, da je prepozna i u sebi samome i da pronađe prekrasnu morsku djevojku. Od tada ljubav, Žar ptica, ljepota i sreća zauvijek ostaju s njim i u njemu samom.

Sljedeća premijera planirana u  rujnu 2016. god. ZVIŽDUK S BUKOVCA, klasični roman za djecu Zvonimira Milčeca,u režiji Marija Kovača, i u dramaturškoj obradi Ane Prolić.

Priča je to o nestašnom djetinjstvu i avanturama skupine dječaka, na tom dobro nam znanom zagrebačkom brijegu. Oni su učenici petog razreda koji se uvijek sastaju kod križanja Gornjeg Bukovca. Tu su i debeli trgovac Špoljarić, Gizina obitelj i jedna nepravedna optužba za krađu. Stari razrednik Deščak, koji je rekao kako u životu sve treba znati, pa tako i zviždati, odaslao je antologijski zvižduk s nekog davnog, sada već nestalog Bukovca. Ovom predstavom se i prisjećamo djela Zvonimira Milčeca i  odajemo počast književniku čiji će likovi po prvi put zaživjeti na sceni jednog kazališta u gradu koji je toliko volio.

DURICA, Ivice Bednjanca, u režiji Renate Carola Gatica, prema dramaturškom predlošku Dunje Fajdić  treći je premijerni naslov planiran za studeni 2016.

Durica je najmlađi lik Ivice Bednjanca, jednog je od najproduktivnijih hrvatskih autora stripa svih vremena. stvoren za najmanju publiku.  Nestašna i simpatična sedmogodišnja djevojčica Durica,  ima prijatelje Bibija i Dodu, a ljubomorna je na Lelu u koju je zaljubljen Bibi. Kao što joj i ime govori, Durica se često duri, a ponekad i viče. Danas, kada je svjetski strip polazište velikih filmskih hitova, hrvatska stripovska baština djeci je gotovo nepoznata. Kratka forma raznih situacija u kojima se zatiču Durica i njezini prijatelji svojevrstan je bon-ton za djecu.

 

Sviđa vam se ovaj tekst?
Pomognite nam da ih objavimo još i ostanemo neovisni o oglašivačima i politici:
pretplatite se na Teatar.hr ili platite članak SMS porukom.