Rent

Nakon 12 godina i 5123 izvedbe na Broadwayju, 7. rujna 2008. posljednji je put izveden mjuzikl „Rent“. Donosimo vam snimku upravo te, posljednje izvedbe.
Share on facebook
Share on twitter

Rent je deseti najdugovječniji mjuzikl na Broadwayju, osvojio je 4 Tonyja (za najbolji mjuzikl, libreto, glazbu i sporednog glumca) te Pulitzera za dramu. Izveden je na 24 jezika i postigao je kultni status.

Rent je praizveden 1996. godine na off-Broadwayju a nakon mjesec i pol preseljen je na Broadway u Nederlander Theatre u kojem je ostao sve do svoje posljednje izvedbe. Rent je revitalizirao žanr rock mjuzikla koji je svoj začetak i vrhunac doživio u 60-ima.

Za devedesete Rent je bio ono što je mjuzikl Hair bio za šezdesete – glas koji progovara o aktualnom problemu koji društvo pokušava ignorirati. No, dok se Kosa bavila ratnim prosvjedima, seksualnom revolucijom i pitanjem izbora i slobode, Rent se bavio opakom bolešću koja se pojavila u 80-ima - AIDS-om.

Autor glazbe, stihova i libreta Jonathan Larson radio je na mjuziklu Rent punih sedam godina tijekom kojih je skladao preko sto pjesama, a libreto je prošao mnogobrojne izmjene. Larson nažalost nije doživio veliki uspjeh svojeg životnog djela jer je nenadano umro večer prije premijere.

Mjuzikl je baziran na Puccinijevoj operi La bohème koja također govori o siromašnim umjetnicima, a aktualna bolest je tuberkuloza.  Iako su iz opere osim nekih glazbenih motiva preuzeti i modificirani i neki likovi, Rent ima i autobiografskih elemenata. Larson je dugi niz godina živio u New Yorku u siromaštvu nadajući se da će uspjeti. Neke je anegdote iz vlastitog života uvrstio u radnju mjuzikla, između ostalog i to da ga je djevojka ga je ostavila zbog žene. S obzirom da mu je nekoliko bliskih prijatelja umrlo od AIDS-a, Larson je povremeno odlazio na sastanke grupe podrške za ljude koje se bore sa smrtonosnim bolestima te njihove prijatelje i obitelj. Mjuzikl sadrži upravo jednu takvu scenu sastanka grupe podrške u kojoj su likovi inicijalno imena dobili po Larsonovim pokojnim prijateljima a kasnije ih je ansambl mijenjao iz večeri u večer kako bi odao počast bliskim osobama koje su umrle od AIDS-a.

Radnja mjuzikla prati nekolicinu siromašnih umjetnika na rubu egzistencije kojima prijeti deložacija. Kroz priču nas vodi Mark, filmaš koji se obraća direktno publici i pripovijeda pojedine dijelove radnje. Mark živi s Rogerom, glazbenikom koji je HIV pozitivan i zaljubljuje se u također HIV pozitivnu plesačicu Mimi. Od parova tu su još Collins i drag queen Angel te multimedijalna umjetnica Maureen i odvjetnica Joanne. Svih sedam likova bori se s vlastitom ili tuđom bolešću te si pokušava dovesti život u red i ostvariti uspjeh prije nego što bude prekasno.

2005. godine snimljena je filmska verzija mjuzikla u režiji Chrisa Columbusa. Šest članova originalne Broadwayjske postave repriziralo je svoje uloge i na filmu, uključujući Anthonyja Rappa, Adama Pascala, Idinu Menzel i Taye Diggsa. Mjuzikl je u filmskom izdanju doživio manje intervencije – nekoliko pjesama pretvoreno je u dijalog.

Rent ima i jedne od najzagriženijih fanova koji su se sami prozvali Rent-heads. Pojedini Rent-heads su mjuzikl gledali nekoliko desetaka puta. Provjerite zašto.

U glavnim ulogama u posljednjoj brodvejskoj izvedbi nastupili su Adam Kantor, Will Chase, Renée Elise Goldsberry, Michael McElroy, Justin Johnson, Tracie Thoms i Eden Espinosa.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE