Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Slovenski tenor pjevao dok su mu operirali tumor na mozgu

Slovenski tenor pjevao dok su mu operirali tumor na mozgu

Operacija je uspjela, a pacijent se sjajno oporavlja. [VIDEO]
Share on facebook
Share on twitter

Ambrož Bajec-Lapajne slovenski tenor angažiran u Nizozemskoj nacionalnoj operi, prošle je godine bio suočen s groznom realnošću. Dijagnosticiran mu je glioblastom, jedan od najagresivinijih tumora na mozgu od kojeg polovica oboljelih umre u roku od godine dana.

Lapajne stoga nije dvojio oko pristanka na kraniotomiju, odnosno operaciju uklanjanja tumora i to u posve budnom stanju! Posebni tim stručnjaka sa Sveučilišnog medicinskog centra u Utrechtu odlučio je, naime, osim pacijentova života pokušati sačuvati i njegovu karijeru. Zbog toga je pacijent tijekom cijele operacije morao biti ne samo budan, već i - pjevati, kako bi liječnici bili sigurni da neće ošteti neki od vitalnih centara za reprodukciju glazbe.

Lapajne, inače specijaliziran za ranu glazbu i lied, odlučio je tijekom operacije izvesti dva kupleta (prvi posljednji) iz Schubertova lieda Gute Nacht. Kako je zapisao u napomeni uz video snimku operacije, a koju je ovih dana objavio, liječnička odluka da pjeva tijekom operacije pokazala se odličnom jer je u jednom trenutku njegova sposobnost procesuiranja glazbe i pjevanja doista bila ugrožena. Snimka, u kojoj nema krvi ili bilo koji drugih eksplicitnih sadržaja, jasno pokazuje trenutak (cca 2:30') u kojem Lapajne više nije u mogućnosti pjevati, što je liječnicima bio jasan signal u kojem smijeru nastaviti operaciju.

Lapajne, također, navodi kako se od operacije (a koja se zbila 13. lipnja prošle godine) posve oporavio te kako nastavlja dalje raditi na svojoj karijeri.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI