Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Thom Yorke na Broadwayu

Thom Yorke na Broadwayu

Kako frontman 'Radioheada' misli da zvuče 'dobra stara vremena' ?
Share on facebook
Share on twitter

Thom Yorke skladao je originalnu glazbu za novu produkciju drame Harolda Pintera Old Times koja će premijerno biti izvedena u rujnu na sceni brodvejskog teatra Roundabout, a u sklopu proslave 50 godina njegova postojanja.

Yorka je na ovaj debitantski izlet u kazalište privolio Douglas Hodge, britanski glumac i dobitnik nagrade Tony 2010. za glavnu ulogu u La Cage aux Folles, a koji će i sam ovom predstavom debitirati kao redatelj.

Glazba koju je Thom skladao poigrava se s vremenom na isti način na koji to Pinter čini tekstom. Glazba je u pravom Yorkeovom stilu, neodoljiva i kompleksna. Nadam se da će ova suradnju u kazalište dovesti i neku posve novu publiku", rekao je Hodge predstavljajući projekt.

No, to nikako ne znači da je Yorke jedini mamac za gledatelje u ovoj produkciji. U glavnim su ulogama, naime, Kelly Reilly kao Kate, Clive Owen kao njezin suprug Deeley i Eve Best kao njezina nekadašnja cimerica Anna. Kad potonja dođe u posjet, neprestano će se Deeleyem boriti za Kateinu pažnju prekapajući pri tome po povijesti koja je u međuvremenu u njihovim sjećanjima postala mutna i traumatična. Kako je sam Pinter napisao: “Prošlost je ono čega see sjećate, čega mislite da se sjećate, uvjerite sebe da se sjećate ili se pravite da se sjećate.

York kaže da je uživao u proučavanju ritma Pinterovog dramskog pisma i nastojanju da ga prenese u jezik glazbe, koristeći pri tome sintesajzere iz 1970-tih, a kako to sve na koncu zvuči i izgleda publika će u New Yorku moći provjeriti od 17. rujna kad počinju pretpremijere. Premijera je zakazana za 6. listopada, a predstava bi se na repertoaru trebala zadržati do 29. studenoga.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI