Naslovnica > VIJESTI > PLES > Izvan konteksta, za Pinu

Izvan konteksta, za Pinu

Predstava Alaina Platela, jednog od vodećih belgijskih koreografa, gostovala je na Festivalu svjetskog kazališta 2010., a mi vam donosimo njezinu cjelovitu snimku.
Share on facebook
Share on twitter

Platel i njegova kompanija Les Ballets C. de la B. na FSK su 2010. godine gostovali s predstavom Izvan konteksta, za Pinu koju je jedan od najutjecajnijih plesnih časopisa, Tanz, proglasio predstavom godine - po izboru dvadeset i devet europskih kazališnih kritičara. To nije prvi put da Tanz Platelu odaje priznanje – 2007. godine je Les Ballets C. de la B. proglašena kompanijom godine.

Rad na predstavi Izvan konteksta, za Pinu Platel je započeo premisom da pojam koreografijadolazi od medicinskog termina chorea koji označava poremećaj živčanog sustava čiji su simptomi tikovi - nagli, brzi i nekontrolirani pokreti tijela. U svojoj se predstavi bavi nekoordiniranim, gotovo neprivlačnim pokretima koje izvode profesionalni plesači.

Ne referiram se na histeriju kao bolest nego kao ekspresiju jake osjetljivosti na život. Kad god riječi ne mogu izraziti naše najdublje emocije, tijelo preuzima glavnu ulogu.

Izvan konteksta nije prva predstava u kojoj Platel kao polazišnu točku koristi neku vrstu tjelesnog poremećaja, disfunkcije. 1995. godine napravio je predstavu La Tristeza Complice za koju ga je inspirirao Touretteov sindrom koji se manifestira tjelesnim i glasovnim tikovima. Platel se u mladosti bavio ortopedijom, radio je kao terapeut s djecom s motoričkim poteškoćama i općenito poteškoćama u razvoju.

Izvan konteksta smješten je u prostor psihe. Postepeno je postajao putovanje stazama sjećanja. Zaranjanje u špilje ljudskog postojanja u potrazi za korijenima djetinjstva i pretpovijesti. Za nečim između čovjeka i životinje, za svojevrsnim skladom koji je onkraj dualnosti ljepote i ružnoće (ili joj prethodi), dualnosti dobra i zla, mene i tebe, pojedinca i zajednice.

Za razliku od njegovih prijašnjih radova, u ovoj Platelovoj predstavi  pozornica je prazna, nema ekstravagancije, samo devet plesača koji svojim gestama, uzvicima i najraznovrsnijim tikovima stvaraju neku vrstu jezika.

Pitate se gdje se u sve to uklapa Pina Bausch? Iako joj je ime u samom naslovu predstave, u press releaseu se jedna od najvećih inovatorica u plesu u posljednjih pola stoljeća uopće ne spominje, ali Platelova nova predstava će vas zasigurno na nju podsjetiti.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE